Most Debrecenben sajtótájékoztatott a Fidesz Szeviép-Botka-ügyben

Ahogy pénteken Budapesten Budai Gyula, úgy ma Debrecenben Halász János tartott sajtótájékoztatót a Szeviép-üggyel és Botka Lászlóval kapcsolatban. Halász nagyjából elismételte azt, amit hetek óta ír a sajtó.

„A szegedi korrupciós ügyben eljáró egyik bírónő százmilliós megbízásokat, a másik lakást kapott Botkáéktól” – mondta a Fidesz-frakció szóvivője vasárnap Debrecenben, sajtótájékoztatón. Halász János úgy látja, hogy „egyre több durva részlet derül ki” a Szeviép-ügyben, „Botka László polgármester és a szegedi önkormányzat korrupciós ügyében” hozott felmentő ítélet hátteréről.

Felmerül a korrupció gyanúja az ügyben eljáró szegedi bírákkal kapcsolatban, erre már az Országos Bírósági Hivatal is felfigyelt – közölte, kifejtve: a szegedi korrupciós ügyben eljáró egyik bírónő „százmilliós megbízásokat, a másik lakást kapott Botkáéktól”.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint „nagyon úgy tűnik, hogy Botkáék a zsebükben tartottak és ezzel befolyásoltak több bírót is, akik az őket érintő súlyos korrupciós ügyekben eljártak”. Halász János szerint mindez súlyosan összeférhetetlen, felháborító és veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

„Minden magyar embernek joga van a független igazságszolgáltatáshoz” – mondta a frakciószóvivő, hozzátéve, az pedig erősen aláássa a közbizalmat, ha kiderül, hogy egyes bírókat így lehet befolyásolni és ezzel “meg lehet venni” ítéleteket.

Halász János azt mondta: ebben az ügyben először a Botka és a szocialisták embereit másodfokon felmentő bírónő „bukott le” azzal, hogy a családi cége százmilliós megbízatásokat kap a szegedi önkormányzattól. Aztán kiderült, hogy egy másik, a Szeviép-ügyben eljáró bírónő is lekötelezettje Botkának: ő egy szegedi belvárosi sétálóutcában található 100 négyzetméteres polgári lakást kapott Botkáéktól potom áron – közölte a frakciószóvivő. (via MTI)