Nagy Sándor: három év alatt nem érzem valószínűnek a harmadik híd megépítését

Pénteken Botka László interjúban mondta el, hogy szerinte aljasnak tarja, hogy őt támadják a harmadik híd miatt, most Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel beszélgettek a Szeged Televízióban az átkelőről. Nagy szerint lehetetlen három év alatt felépíteni, ennyi időbe csak a tervezés kerülne.

A hidat először még 1999-ben ígérte meg az Orbán-kormány, majd 2010 szeptemberében, nemsokkal az önkormányzati választásokat megelőzően is ígéretet kaptak erre a szegediek, legutóbb pedig a Fidesz és Nemesi Pál is megígérték. Persze nemcsak a kormánypárt tett számtalan ígéretet, Botka László is többször mondta már, hogy lesz harmadik híd.

Nagy Sándor felidézte, hogy 2002. óta mit sikerült elérniük a híddal kapcsolatban. Módosították az építési szabályzatot, rendeltek egy megvalósíthatósági tanulmányt (ebben vizsgálták a várható forgalmi viszonyokat, és különböző műszaki paramétereket, például hogy hol legyenek a pillérek). Ezt követően ezzel már lobbiztak is a Modern Városok Programban. „Ez az az anyag, amivel mi a Modern Városok Programban érveltünk, hogy az előkészítései szakaszon túl vagyunk, el kellene kezdeni a híd tervezését” – mondta Nagy.

Ez részben sikerült is, hiszen 2017 januárjában Orbán Viktor ígéretet tett a híd felépítésére a Modern Városok Program keretein belül. Csakhogy amikor 2018 augusztusában Botka László levélben érdeklődött Gyopáros Alpár megbízott kormánybiztosnál, azt a választ kapta, hogy a hídra nincs forrás.

Nagy Sándor szerint ez egyébként nem ritka eset, és nem csak Szegeddel történt ilyen, hiszen a kormány közel 3500 milliárd forintot ígért meg a 23 megyei jogú városnak, ez az összeg azonban elég lassan kerül csak folyósításra. Idénre például mindössze 150 milliárdot, 2020-ra pedig ennél is kevesebbet, 85-öt tervez a kormány kiutalni ezen városoknak. Nagy szerint

ha ilyen tempóban halad a dolog, akkor úgy negyven év lesz, mire lezajlik a Modern Városok Program.

Szabó Sándor, Csongrád megye országgyűlési képviselője nemrég indítványozta, hogy a kormány különítsen el két milliárd forintot a híd megtervezésére a 2020-as költségvetésből, ezt azonban leszavazták.

Az sem világos, hogy ki a híd projektgazdája. Gyopáros szerint az önkormányzat, Nagy Sándor viszont azt mondja, ilyen volumenű beruházásokért egyértelműen a kormány felel. „Technikai értelemben az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a magyar kormány a projektgazda” – mondta az alpolgármester. Arra is rávilágított, hogy jelenleg nincs semmilyen függő ügye a városnak a projekttel kapcsolatban, tehát a labda a kormánynál van.

Az interjú végén beszéltek arról is, hogy mennyibe kerülne a híd. Hiszen a legutóbbi számítások óta komoly építőipari drágulás ment végbe. Nagy Sándor nem tudott konkrétumokkal szolgálni, de szerinte az eredeti 15 milliárd duplája is lehet az építkezés. Nemesi Pál nemrég azt mondta, három-négy év alatt meglesz a híd. Erről Nagy Sándor azt mondta, „három év alatt azért nem érzem nagyon valószínűnek egy ilyen hídnak a megépítését”, szerinte ugyanis csak a tervezés-engedélyezés ennyi időt vesz el.

 

Nyitókép: Nagy Sándor a műsorban. Fotó: Szeged Televízió