Négycsillagos, ötven szobás, kápolnás szállodát épít a stadion mellé az egyházmegye

Ismét megjelent egy közbeszerzés a Szeged-Csanádi Egyházmegye megbízásából. A tegnapi felhívásban a Tóth Péter-ház felújításához, míg most egy új építésű, négycsillagos szállodához keresik a kivitelezőt, akinek egyben a kivitelezéshez szükséges terveket is el kell készítenie.

Az előzményekről egy egész regényt lehetne írni, azonban ehhez javasolt a HVG jól összeszedett cikke. Mi kezdjük inkább onnan, hogy a végül majd 14 milliárd forintba kerülő sportkomplexumhoz – ami nem csak a stadion – eleve terveztek egy sporthotelt. Ezt a volt Napfény kemping korábbi szállóépületéből akarták kialakítani átépítéssel, de végül nem valósult meg; sokáig torzóként volt ott a helyszínen, mígnem teljesen elbontották. Az új szálló 2019 márciusában még mindig tervezés alatt volt, pedig ekkor már javában épült a stadion is.

Akkoriban is felröppentek pletykák arról, hogy sportszálló helyett végül egy ötcsillagos hotel lesz ott, ez úgy tűnik, részben igaznak bizonyult. A hotel ráadásul nincs is benne a 14 milliárdra hízott összegben, amiből ezt is meg tervezték építeni eredetileg a Szegedi Ifjúsági Centrum részeként. Így már nem is ugyanaz a projekt valószínűleg, tehát nem adhattuk megint azt a címet, hogy „ismét drágult a Szegedi Ifjúsági Centrum beruházása”. A debreceni Bord Építész Stúdió által készített, indokolatlanul sokáig dugdosott alábbi terveken is még a régi szálló – valószínűleg – felújított épülete köszön vissza a jobb sarokban.

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Az új négycsillagos szegedi hotel – amely nem meglepő módon a Hotel Szent Gellért Fórum nevet kapja – végül csak megépülhet valamilyen forrásból. Valószínűleg nem a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program részeként, amelyet úgy hirdetnek, mint „minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja”, mert ebből nem nagyon jutott Szegedre forrás, lévén nyertes pályázatok leginkább a kormányközeli városokba csorgatták a pénzeket. Köztük például épp Debrecenbe is, ahol több négycsillagos hotel is épül magánberuházásban, közpénzmilliárdokkal megtámogatva.

A most kiírt közbeszerzés keresi azt a vállalkozót, aki elkészíti a megvalósításhoz szükséges kiviteli tervezési, valamint kivitelezési feladatokat a Hotel Szent Gellért Fórum 50 szobás, három szintes – plusz tetőtér a gépészetnek és a tetőkertnek –, kertkapcsolatos létesítményéhez. Bár fura, hogy a turisztikailag fontos helyektől kissé távol, gyenge tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező területre építenek egy ilyen szállást, valószínűleg az így is hirdetett konferenciáknak, üzleti megbeszéléseknek lesz szánva elsősorban, kapcsolódva a Szegedi Ifjúsági Centrum szolgáltatásaihoz.

A földszinten lesz a recepció, közösségi terek, lobby, konferenciaterem, étterem, wellness kiszolgáló funkciók, terasz, és még kápolna is. A két emeleten pedig a szállodai szobák, közlekedők, valamint szintén teraszok. Mindkét szinten 22 darab standard szoba és egy-egy apartman, akadálymentesített- és családi szoba lesz. Belsőépítészeti felszereltségük, kényelmi szintjük a négycsillagos szállodák előírásainak megfelelő, a Hotel Stars Union minősítés szerint. Energetikailag LEED Silver-minősítésnek való megfelelés van tervezve, azonban a Szent Gellért Fórumnak az elbaltázott termálvizes rendszer miatt nehezére esett ezt is megszerezni, pedig még csak nem is a Gold minősítésről van szó.

A tervezési terület egyébként 5937,15 négyzetméter összesen, amelyből az épület terepszinti beépítése 1803,76, a burkolt felületek – parkolók, közlekedő-felületek – mérete 1538,54, míg a zöldfelületeké mindösszesen 2526,75 négyzetmétert tesz ki. Az épület bruttó szintterülete 3834,23 négyzetméter lesz. Az a̶j̶á̶n̶l̶a̶t̶o̶k̶ szándéknyilatkozatok benyújtási határideje április huszonharmadika, míg a közbeszerzési eljárás tervezett kezdőnapja május tizennegyedike. A munkálatok a nyertes kihirdetése után, valószínűleg csak az év második felében kezdődhetnek.

 

Nyitókép: Palkó György