Nemesi Pál szerint 5-6 éven belül megépülne a harmadik híd Szegeden

Mint közismert, Nemesi Pál lett a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zónáért felelős kormánybiztos a közelmúltban. Ebben a minőségében beszélt arról pénteken, egy online megrendezett szakmai napon, hogy a Dél-Alföldön a következő tíz évben egyszerre cél a felzárkózás és a versenyképesség javítása.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara társadalmi egyeztetésre szánt megyei stratégiájáról itt írtunk bővebben. A politikus az iparkamara által online megrendezett szakmai napján úgy fogalmazott, a régióra jellemző az intézményi és infrastrukturális szétszakadozottság, a klímaváltozás, valamint a népességfogyás. Hozzátette: ezek azok az egymással összefüggő stratégiai területek, melyeken változást kell elérni a következő években. A régió gazdaságának alappillére a mezőgazdaság és az erre épülő élelmiszeripar Nemesi szerint, a lehetséges kitörési pontok között említette a szoftveripart és az idegenforgalmat, ezen belül az öko-, aktív- és egészségturisztikát.

Az egész Dél-Alföldre vonatkozó konkrétabb, már tervezés, vagy kivitelezés alatt álló beruházásokról is beszélt. Békéscsaba és Gyula térségét említve kifejtette, hogy már elindultak a repülő- és hadiipari beszállítói programhoz kapcsolódó beruházások és újabbak előkészítése is folyik. Ezekhez kapcsolódva azonban szükség lenne helyben a műszaki felsőoktatás meghonosítására. „Szegeden az ELI-ALPS lézerközpont szomszédságában tervezett science park kialakítását fel kell gyorsítani” – közölte a politikus. Ezt mi is üdvözölnénk, hiszen nagyon lassan halad a beruházás, a park infrastruktúrájának kialakítása, ami előfeltétele komolyabb betelepülők idecsábításának.

A tervezett infrastrukturális fejlesztések között került elő a szegedi harmadik híd is: Nemesi Pál az autópálya-hálózat további bővítését, a kelet-nyugati irányú közlekedési kapcsolatok erősítését, a Szeged-Szabadka vasúti kapcsolat helyreállítását, valamint a harmadik szegedi Tisza-híd megépítését említette.

A híd tervezése már folyik, a beruházás öt-hat éven belül elkészül.

„A munkaerő-utánpótlás szempontjából a Vajdaság a térség fontos bázisa, jól képzett szakemberek állnak rendelkezésre, ahhoz, hogy ez így maradjon, szoros együttműködésre van szükség az oktatás területén” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Az MTI beszámolója szerint emellett Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere is felszólalt. Szerinte elengedhetetlen a határ menti területek összehangolt fejlesztése. A digitalizációban, az agráripar, a precíziós mezőgazdaság fejlesztésében komoly lehetőségek rejlenek. Az idegenforgalom bővítése során is a dél-alföldi és a vajdasági fejlesztési elképzelések koordinálására, egységes turisztikai desztináció kialakítására, az egészségturizmus erősítésére van szükség.