Sétálós videón járhatjuk be az épp madridi filmdíszleteibe boruló Szegedet

Az ilyen városi sétálós (meg bringázós, kocsikázós, stb.) videók szerintem az egyik legjobb dolog, ami az internettel, vagyis a YouTube-bal történhetett. Nem annyira közismertek, de van vagy milliónyi belőlük. Bár milliónyi ilyen videó van, nyilván nem egyenletes eloszlásban, tehát ahol többen élnek, vagy több turista van, ott több ilyen születik. Azért is ilyen rendkívüli, ha egy kisvárosról – mint amilyen Szeged is – a nagyvilágban készül egy jobb minőségű – főleg 4K felbontású – sétálós videó. Viszonylag egyszerű elkészíteni, csak memóriakártya kell hozzá és talán egy gimbal.

Illetve egy binaurális hangokat felvevő eszköz, de ez nagyon drága és nehéz kiegészítő, a szegedi videóban sincs ilyen. Konkrétan két emberi mű fülkagyló, amely emiatt tökéletesen úgy rögzíti a környezet hangjait, mintha azt az ember ott a helyszínen, élőben hallaná. Persze fejhallgató kell ahhoz, hogy ezt igazán élvezni tudjuk. Kedvenc videóm a témában talán az egyik legkorábbi ilyen, amikor az emberünk New Yorkban sétál és a mindenféle hangokat, csattanásokat, dudát, esőt tényleg sokkal valósághűbben és közelebb halljuk.

Na de ne kalandozzunk el ennyire, illetve mégis; a lenti videóban az emberek, az autók, a tömegközlekedés, a közterek, a hangok figyelésével. Sokan mondanák, hogy ezek az általában legalább 15-20 perces videók mekkora időpazarlás, de relaxációra is megfelelőek, el lehet bennük veszni. Azért sokkal jobb, mint egy Google street view-ben beutazni egy adott várost, ha nincs pénzünk nyaralásra, mert egyrészt frissebb a dátum, ahogy a várost látjuk, másrészt olyan, mintha tényleg ott lennénk a hangokkal, az emberekkel; él az egész. A szegedi, majd háromnegyed órás videó tehát, amiben talán a legérdekesebb, ahogy a Klauzál tér épp Madriddá alakul át:

Walking tour Szeged | CITY WALK | Hungary | September 2021 | 4k 🇭🇺

Welcome to this walking tour of Szeged, Hungary!Szeged is the third largest city of Hungary and home to The University of Szeged is one of the most distingui…