Szabó Gábor prorektor: Lesz fizetésemelés az SZTE-n, szerződése még egyetlen alapítványivá vált egyetemnek sincs

Tegnap írtunk arról a Magyar Narancs cikke nyomán, hogy a Szegedi Tudományegyetem évszázados történetében olyan még nem fordult elő, hogy finanszírozási, valamint az intézmény több ezer dolgozójának munkaszerződése nélkül kezdi az új tanévet. Erre reagált Szabó Gábor prorektor, miszerint nem minden az, aminek látszik.

„Valóban nincs a tanév elején megkötve az öt éves finanszírozási szerződése a Szegedi Tudományegyetemnek, de ilyennel egyetlen alapítványivá átalakult egyetem sem rendelkezik jelenleg” – mondta a Magyar Narancs cikkére reagálva Szabó Gábor, az egyetem korábbi rektora, szegedi egyetemet működtető alapítványi kuratórium elnöke. Tehát nem csak az SZTE járt így a most modellváltó intézmények mindegyike egyelőre a 2021-re, a tavasz folyamán elfogadott költségvetésük szerint gazdálkodnak.

A rendkívül kemény tárgyalások tényét viszont megerősítette a lapnak, amelyek az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az SZTE között folynak a jövőbeli finanszírozás részleteiről. Szabó maga is részt vesz ezeken kuratóriumi elnökként, így van rálátása. Elmondta, a szegediek sokáig – köszönhetően az egyetemi kollégák felkészültségének – a többi egyetem tárgyalódelegáció előtt jártak, de mára az egyetemek „utolérték” egymást. Azt is cáfolta, hogy nem lennének jobbak a pénzügyi feltételek a korábbiaknál.

A szegedi egyetem oktatói és dolgozói munkaszerződései kapcsán kiemelte, hogy a felsőoktatási törvény idevonatkozó része úgy változott, hogy a korábbi közalkalmazotti szerződések automatikusan és minden változtatás nélkül munkaszerződésekké alakulnak át. Ezt bizonyítja, hogy az egyetemi alkalmazottak csütörtökön megkapták augusztusi bérüket, amely megegyezik korábbi közalkalmazotti javadalmazásukkal – mondta.

A professzor kitért arra is, hogy a beígért kétszer 15 százalékos oktatói béremelés első része már október 1-je után lesz beépítve a bérekbe, a második része pedig január 1-től, valamint ez utóbbi is kiegészítő feltételek nélkül jár majd, tehát nem igaz az, hogy nem lesz emelés. „Hogy az elosztás során kívánnak-e teljesítményösztönző elemeket alkalmazni, az intézmények autonómiájába tartozik” – tette hozzá.

„Az uniós Helyreállítási Alapból az egyetemi fejlesztésekre szánt pénzek elmaradása valóban súlyos gond lenne az egyetemeken” – ismerte el a Magyar Narancsnak Szabó, de szerinte egyelőre nem az látszik, hogy elbukjuk. Erre utal az is, hogy a kormány továbbra is számításba veszi, így a fejlesztések előkészítése nem állt le. A prorektor azt is elmondta, hogy az SZTE reálisan – ami a tervezett projektek megvalósíthatóságát jelenti – 40-50 milliárd forinttal számolhat. Az a forgatókönyv még nincs tisztázva, ha nem jönne a forrás, de szerinte ezen projektek jórészt nincsenek még annyira előkészítve, hogy azonnali pénzlehívást igényelnének.