Tóth Pétert korábbi cigánybűnözéses kijelentéseivel szembesítették roma értelmiségiek egy vitán

A roma értelmiségiek által életre hívott 1 Magyarország Kezdeményezés Csongrád-Csanád megyei 2. választókörzetében, Szegeden tartott vitáján a jelen lévő roma szószólók bocsánatkérésre szólították fel Tóth Pétert, a Jobbik helyi képviselőjelöltjét annak korábbi, erősen meleg, roma- és zsidóellenes kijelentései miatt – számolt be róla a Mérce.

A partizános vita után – amely a Móra Ferenc Múzeumban került megrendezésre – újból összeültek a kettes körzetből az egyébként már javában zajló, ma lezáruló előválasztás miatt az 1 Magyarország Kezdeményezés szervezésében. Itt történt, hogy Tóth Pétert, a Jobbik helyi képviselőjelöltjét ismét emlékeztették múltbéli kijelentéseire. A vitán a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Momentum jelöltjei, azaz Tóth Szabolcs és Mihálik Edvin is részt vettek.

Tóth a vitán többször a közönséghez fordult a társadalompolitika, a munkanélküliség, valamint az intézményes diszkrimináció megoldása kapcsán, mire Szegedi Dezső, az 1 Magyarország alapító tagja és az est moderátora Tóth felé intézve elmondta: „A képviseleti demokráciának az a lényege, hogy az egyszerű választópolgárok megbízzák a tudással és hatalommal felruházott politikust, hogy megfelelő programokat dolgozzon ki. Természetesen az jó, ha a képviselő párbeszédet folytat a közösséggel, és megtudja, hogy mi a baja, de alapvetően azért bízzák meg a képviselőket, a jelölteket, hogy ők dolgozzanak ki programokat az ország, a közösségek problémájára.”

„Ha már diszkriminációról beszélünk, fel kell tennem a kérdést: Tóth Péter képviselő úr pár évvel ezelőtt olyan politikai megnyilvánulásokat tett, amelyek a roma közösségekre, a meleg honfitársainkra és a zsidó honfitársainkra nézve méltánytalanok voltak.” Ezt egy korábbi prezentációra utalva mondta Szegedi Dezső, amiben Tóth a cigányság városból való visszaszorításáról ötletelt. Továbbá utalt a képviselőjelölt korábbi posztjaira is, melyekben a melegekről és a zsidókról is erőseket mondott, vagy posztolt például mémeket.

Az ilyen vitákon mindig előjön Tóth Péter múltja, ami nem is baj, a két másik jelölt viszont egyből a Fidesz megosztó politikájáról beszélt, majd elutasították ezeket a kijelentéseket. Ezután a jobbikos képviselőé lett a szó, aki elmondta: szerinte a legfontosabb, ha valamit kifogásolnak, ha van egy gondolat, amiről azt gondolja, hogy nem helyes, akkor először megvizsgálja az okokat. Állítása alapján a kijelentéseit „egy konkrét eset miatt”, egy roma család miatt tette, akik szerinte a környéken fosztogattak. Tudja, hogy „néha rossz, ha ki kell mondani ezeket a problémákat”, de „akkor tűnik el az előítélet, ha megoldást keresnek azokra” – állította. Hozzáfűzte, „a fiatalabb romák körében nagyon erős a drogprobléma, ami az összes többi bűnözési forma alapja”.

Ekkor Szegedi Dezső a képviselőre reagálva elmondta; nem kaptak választ arra, hogy Tóth mit gondol korábbi kijelentéseiről, így újra rákérdezett a képviselőnél arra, fenntartja-e korábbi szavait. „Nem. Elnézést kérek, ha valakit megsértettem ezzel” – válaszolta Tóth Péter, de szerinte sok mindent félreértelmeznek abban, amit mondott.

Búza Károly, a közönség részéről a kollektív bűnösséget emlegette fel, de előkerültek a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének, Jakab Péternek is a korábbi romaellenes kijelenései, majd bocsánatkérésre szólította fel Tóth Pétert, aki ezúttal úgy reagált: „A kollektív bűnösséget váltsa fel a kollektív munkaközösség. És akkor én most határozottan kimondom, hogy a cigánybűnözés fogalmát használó mondataimért mindenkitől elnézést kérek.” A fent leírtak az alábbi videóban 44:30-tól látható: