Újabb fesztivál tűnik fel a megyei palettán

Grasahu néven rendeznek szegedi fiatalok összművészeti fesztivált a fiatal és feltörekvő művészekért Üllésen. Az augusztus 21–23. között megrendezésre kerülő eseményen lesznek különböző zenei koncertek, kiállítások és sok kedves ember.

A fesztivál többek között azért kerül immáron harmadik alkalommal megrendezésre, hogy a pályájuk elején járó, elsősorban alföldi kötődésű művészek lehetőséget kapjanak alkotásaik bemutatására nagyobb közönség előtt, alkossanak bármilyen művészeti ágban is. Az első két évben egy Szeged-környéki tanyán megrendezett fesztivál idén kétéjszakás lesz, a helyszínt az üllési Pusztaszínház adja.

„A Grasahu zeneileg széles műfaji skálán mozog; a rendkívül sok hangszerrel dolgozó és sok stílusból merítő zenekaroktól kezdve az alternatív rockon át jutunk el a techno és a trance ütemeihez, és ezek közé még csempésztünk kísérleti alternatív elektronikus zenét, de a hip hop és a reggae kedvelőit is szeretettel várjuk, nekik is tartogatunk egy garantáltan egyedi élményt. Ezen fellépők között szerepelni fog olyan is, akik már országosan, sőt bizonyos szubkultúrákban a világon is elismertek” – írják a szervezők közleményükben.

A többi művészeti ágat és programot tekintve a fesztiválozók láthatnak fiatal képzőművészek alkotásaiból válogatott kiállításokat, de színházi előadásokat is nézhetünk majd a különböző workshopok és kézműves foglalkozások mellett a Szegedtől nagyjából 30 kilométerre található helyszínen. A Grasahu szervezői egy képzőművészeti pályázatot is hirdettek, melyre várják az alkotók munkáit a Polaritások témakörben. A beérkező műveket kiállítják a fesztiválon, és a közönség által megszavazott legjobbat egy 10 ezer forint értékű, az egyik szegedi művészellátóban levásárolható utalvánnyal jutalmazzák. A munkákat beküldeni és a kapcsolatot ezügyben felvenni a szervezőkkel a fabian.daniel98@gmail.com-on lehet. A beküldés határideje augusztus 14.

Fotó: Grasahu

A fesztivál ötlete Molnár Bence waldorfos diák fejében fogant meg 2018-ban, hozzá csatlakoztak még abban az évben barátai, akikből összekovácsolódott a szervezőgárda. Az eddigi két fesztivál jellegét tekintve családias mikrofesztiválként volt jellemezhető, idén viszont egy valamivel nagyobb szabású eseménnyel készülnek a művészek és a programok számát tekintve, de ugyanúgy meg szeretnék tartani a fesztivál családias jellegét.

A Grasahu idén belép a megyei fesztiválpalettára, és bár méretében eltörpül a többiek mellett, tényleg egy üdítő kisfesztiválra vált jegyet, aki Üllésre látogat augusztus végén. A cikk szerzője jelen volt a 2018-as és a ’19-es fesztiválon is, így tényleg tudom ajánlani.

A Grasahu fesztiválra – amelynek Facebook-eseménye ide kattintva érhető el – jegyet vásárolni egyelőre csak a helyszínen lehet majd. Aki azonban biztosan szeretne jegyhez jutni, az e-mailben tud foglalni, kifizetnie továbbra is a helyszínen kell majd. A kétnapos bérlet 6 000 forint, a napijegy 4 000. A fesztiválra védettségi igazolvány kötelező.

Fotó: Grasahu