Vásárhelyen is kapnak 10 ezer forintot az iskolások, de ott Lázár János a jótevő

1000 első osztályos és halmozottan hátrányos helyzetű diák kap 10 ezer forint értékű sportszerutalványt a Lázár János által nemrég alapított Mindenki Számít Vásárhelyen Alapítványtól.

„Tudjuk, hogy Hódmezővásárhelyen sok a nehéz helyzetben lévő család. Nem volna szükség erre az alapítványra, ha a városháza 2018 után folytatta volna azt a tevékenységet, amit 30 éven keresztül végeztünk” – osztotta meg gondolatait Lázár János országgyűlési képviselő, az alapítvány alapítója a Délmagyarországgal.

Lázár nem finomkodott, nyilatkozatában kvázi többet ekézte Márki-Zay Péter önkormányzatát, mint amennyit a támogatásról mondott volna. „Hódmezővásárhelyen mindenki számított és mindenki számíthatott a városháza segítségére. Most új politika van a városházán, amely nem az emberekkel, hanem saját magával van elfoglalva, önmagát dicsőíti reggeltől estig, és »Jóistent« játszik. Az emberek segítséget nem remélhetnek, ezért fordulnak sokszor hozzánk” – állítja Lázár.

A támogatás azért is érdekes, mert ehhez hasonlót jellemzően az önkormányzatok adnak, mint Szegeden is. A szomszédban azonban látszik, hogy Lázárék erősen kezdenek készülni 2022-re, és arra, hogy tudja mindenki, ki az, akire lehet számítani, és akire szavazni is kellene tavasszal, mint országgyűlési képviselő. Lázár egyébként azt mondta, a támogatást kizárólag vásárhelyi vállalkozások dobták össze.

„Ami engem is meglepett, visszautasította a támogatási kérésünket az összes Hódmezővásárhelyen működő külföldi vállalat és nagyvállalat. A támogatóink pedig ragaszkodnak az anonimitáshoz, tekintettel arra, hogy 2–3 éve azokat, akik nem a polgármestert támogatják, súlyos adóterror sújtja. Akik nem fekszenek le a polgármester lábai elé, azokat az adócsoporton keresztül üldözik, büntetik. A jövőben is nagyszabású akciókat szervezünk. Az, hogy 1000 gyereknek biztosítunk 10 ezer forint értékű utalványt, a város történetében is kiemelkedő jelentőségű” – emelte ki szerényen Lázár János.

A Mindenki számít Vásárhelyen Alapítványt egyébként néhány hete alapították, az elnök Kószó Péter, a város korábbi alpolgármestere. „Úgy érzem, az önkormányzat lemondott a rászorulók támogatásáról, egy bizonyos népréteg kezét elengedték. Sokkal kevesebb segítséget kapnak, a népjóléti keretösszeg is kevesebb. Az elmúlt években megszüntették az idősek karácsonyi és húsvéti utalványát is. Alapítványunk erőnkhöz mérten próbál segíteni” – mondta júniusban Kószó.