Végzett a város 16 buszmegálló rendberakásával

Valamennyi – az elmúlt hónapokban megújult – buszmegálló ismét használható Tarjánban és Újszegeden. A Retek utcában és a Víztorony térnél ismét a régi, megszokott helyeken állnak meg a helyi járatú buszok – egy kivétellel: a Retek-Szamos-Róna utca csomópontjának átépítése miatt a Csillag tér felé közlekedő járatok megállóját hátrébb helyezték, pont az ellenkező irányú megállóval szembe.

Tarjánban összesen hat megálló újult meg: négyben tartós bazaltbeton burkolatot építettek a járműveknek, négyben esőbeálló pavilont helyeztek el, háromban pedig új peront építettek.

Újszegeden tíz megállót újítottak fel: a Vedres utcában és a Székely soron is hármat, a Temesvári körúton kettőt, a Csanádi utcában és a Népkert soron pedig egyet-egyet. Mindegyik kapott bazaltbeton burkolatot, ötben helyeztek el esőbeálló pavilont, és háromban építettek új peront is. Az új pavilonokból Tarjánban és Újszegeden is hiányoznak még a padok és az üveg térelválasztók, ezeket a tervek szerint január közepéig a helyükre teszik.

A troli- és buszmegállók felújítása a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem című projekt részeként (TOP-6.4.1-16-SG1-2018-00002) valósult meg európai uniós és önkormányzati forrásból, emlékeztet a kivitelezést koordináló Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. A projekt további fejlesztései által javulnak a közösségi közlekedés feltételei (például buszsávot alakítottak ki a Budapesti körúton), biztonságosabbá válik a kerékpározás (kerékpárutat hoztak létre a Székely soron, és több csomópontban alakítottak ki kerékpáros átvezetést az úttesten), továbbá jelzőlámpák teszik gyorsabbá a kijutást a Ladvánszky, a Baktói és a Diadal utcából az Algyői útra. A közlekedésfejlesztés öt városrészt – Baktó, Új-Petőfitelep, Tarján, Északi városrész, Újszeged – érint.

A projektben újult meg a Csillag tér is, ennek átalakítását alábbi cikkünkben vettük szemügyre:

Jó lett, de nem hozott megváltást a Csillag tér felújítása