Visszalép Zuglóban Tóth Csaba

Visszalép az előválasztási indulástól Tóth Csaba, az MSZP-Párbeszéd zuglói jelöltje, ezt ő jelentette be a Mi történt? címmel meghirdetett sajtótájékoztatóján – írja a Telex. Ezen Tóth felolvasott egy nyilatkozatot és arról beszélt, olyan támadások érték, amelyek ellen nem volt módja védekezni és támogatói is kihátráltak mögüle.

A lap azt írja, Tóthnak nemigen tetszett, hogy míg más kétes ügyekkel terhelt jelöltek mellett az ellenzéki pártok kiálltak, „addig mindenféle bizonyíték nélkül, mendemondákra hivatkozva az én miniszterelnök-jelöltem kihátrált mögülem”.

A személye elleni vádakkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a helyreigazítási perek ilyenkor elveszítik az értelmüket, mert a néhány hónap múlva megjelent néhány soros helyreigazítások már senkit sem fognak érdekelni. Hozzátette: tisztességes választáson győzelmet aratott volna, de „a Fideszt idéző módszerekkel folytatott lejárató kampány” miatt nem tud továbbra is a zuglóiak képviselője lenni.

„Nekem erre a politikai mocsárra nincs semmi szükségem. Úgy döntöttem, hogy visszalépek a jelöltségtől” – közölte.

Visszalépésének előzménye, hogy a számos ügyben korrupciógyanúba keveredett Tóth mögül pénteken kiállít előbb Karácsony Gergely párbeszédes miniszterelnök-jelölt, majd őt követve a többi párt is. A Telex szerint az is közrejátszhatott, hogy állítólag Tóth vesztésre állt Zuglóban az ellenzéki előválasztáson Hadházy Ákossal szemben.

Az ellenzék Tóth mögüli kiállását sokan fogadták örömmel, mondván, az ellenzék megújulása csak úgy jöhet el, ha a Tóthhoz hasonló politikusoktól megszabadulnak. Szentistványi István korábbi szegedi önkormányzati képviselő a Szegederen írt véleménycikkében úgy fogalmazott, „a hétvégén az elmúlt évtized legfontosabb politikai »eseménye« történt meg, azzal, hogy Hadházy Ákos végül el tudta érni, hogy politikai szövetségeseik túlnyomó többsége (még a retrográdok és opportunisták egy része is) kihátrált Tóth Csaba mögül – ezzel utat mutatva a politikai megújulás (megtisztulás?) minimuma felé”.