1 millió 116 ezer forintba kerül mostantól a korlátlan évesbérlet a Napfényfürdőbe

Pontosabban: már nincs ilyen bérlet, de ha valaki mégis szeretne minden nap lemenni, ennyit kérnének el tőle. Olvasónk keresett meg minket történetével, pontosabban a Napfényfürdő drasztikus bérletár-emelkedésének történetével kapcsolatban. Aki minden nap szeretne ugyanis a fürdőbe belépni, ezentúl több mint tizenegyszer annyit kell fizetnie, mint az őszi bezárások előtt. A fürdő szerint nem lehet ilyen mértékű emelkedésről beszélni, bár nem részletezték, hogy miért nem.

Zoltán minden nap jár a fürdőbe, egy nyáron még uszodamester is volt ott, és most meglehetősen értetlenül áll az árak emelkedése előtt, eddig ugyanis mindösszesen 99 ezer forintjába került az, hogy egy évben minden nap el tudott menni a fürdőbe.

A fürdő nemrég honlapján adott tájékoztatást arról, hogy a járványhelyzetből adódóan ugye 2020 novembere és 2021. május 6. között zárva tartottak, és kárpótolják is bérleteseiket azzal, hogy meghosszabbítják bérleteik érvényességét 6 hónappal.

 

Csak most, csak itt: 1027%-kos áremelkedés

Arról nem találtunk információt, hogy hogyan drágultak a bérletek a zárva tartás alatt, de az árak aloldalon bárki tájékozódhat. Itt olvasható, hogy már nem tudunk éves bérletet váltani, ehelyett az úgynevezett alkalmas bérletrendszert vezették be. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk végtelen belépésre jogosító bérletet váltani x összegért, hanem ehelyett lehetőségünk van 10, 20 vagy 30 alkalmas bérletet vásárolni. Ezek 90, 120 vagy 180 napig érvényesek, az árak pedig: 39 ezer, 69 ezer, és 93 ezer forint felnőtteknek, diákoknak és gyerekeknek pedig jellemzően ezen összegek fele.

Azt nem tudtuk leellenőrizni, hogy eddig milyen árban mentek a bérletek, de szerencsére Zoltán elküldte nekünk nyugtáit is, melyeken jól látható, hogy a „felnőtt éves korlátlan” nevű bérletét 2019 októberében kereken 99 ezer forintért vette meg. Azonban

ha most ugyanilyen kondíciók mellett kívánna fürdőbe járni, 1 millió 116 ezer forint kéne leperkálnia egy évre.

Ami ugye úgy jön ki, hogy 12-szer 93 ezer forint, és így ki is marad 5 nap az évből (12 x 30 = 360), de azért csak nincs olyan ember, aki tényleg 365 napon át végig fürdőbe jár. A drágulás nem kevesebb, mint 1027%-kos. Persze fontos itt megjegyezni, hogy jó eséllyel a legdurvább esetet vettük most górcsőnk alá, és a reguláris fürdőhasználó nem kell, hogy ilyen sarcot álljon. Aki csak hetente néhány alkalommal járt, kisebb mértékű áremelkedéssel találkozhat.

Zoltán felhívja figyelmünket arra is ugyanakkor, hogy megszüntették a felnőtt bérletekhez korábban ajándékként járó 1 db ingyenes és további kedvezményes gyermekbérleteket is, és a közhangulatról is beszámolt.

„A fürdővendégek (akik a kedvezőtlen díjjegyzéket egyáltalán észrevették) kivétel nélkül fel vannak háborodva, és méltánytalannak tartják az egészet. A fürdő Facebook-oldaláról a bíráló megjegyzéseiket azonnal eltávolítják. A legtöbben azt tervezik, hogy átmennek az önkormányzati fenntartású Sportuszodába (vagy a Tiszavirágba), mivel ennél még azok is jóval olcsóbbak. Az egészségügyi gondokkal küszködők számára azonban ez nem feltétlenül jelent megoldást, ugyanis ők a Napfényfürdőben a sportolás mellett különféle wellness-szolgáltatásokat is igénybe vehettek” – írta a Szegedernek Zoltán.

 

Csoszogó kövérek

Szerinte nehezen elképzelhető, hogy a fürdő a jövőben milyen bevételekből óhajtja fenntartani magát, ha eddigi bérleteseit lehetetlen helyzetbe hozza. A bevételek korábban a sportegyesületi és iskolai igénybevételek mellett tőlük (ill. a szólójegyet vásárlóktól) származtak. A sportegyesületek most a Tiszavirágba mentek, az iskolai úszásoktatás szünetel, de Zoltán szerint náluk se lehet akkora igényre számítani, mint korábban, ugyanis közülük többen a másik, hozzájuk közelebb fekvő és kedvezőbb díjszabású két uszoda valamelyikét fogják majd választani.

Ami a Forrás Hotelből jövő szállóvendégek általi igénybevételt illeti, Zoltán szerint ez minimális, mert az onnan a fürdőbe érkező, – Zoltán szavaival élve – általában túlsúlyos társaság maximum a Csendes Wellness részlegig hajlandó elvonszolni magát.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

„Úszótársaim már azt pedzegetik, hogy – ismerve a tulajdonos jó kapcsolatrendszerét – a fürdőnek igazából nem is nagyon van szüksége bevételre (a komplexum a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels-é – szerk.). Az ugyanis az eddigiekből nyilvánvaló, hogy az, hogy Szeged város úszni szerető és fürdőkedvelő közönsége ezután hova fog járni, az őket láthatóan nem érdekli. Még az első járványidőszakban megszüntették kiváló gyógyászati tevékenységüket is, az ottani szakembereket mind szélnek eresztve” – fejtegette olvasónk.

 

168, 455

Megnéztük, hogy a két említett másik szegedi uszodában – melyek közül csak utóbbi fedett – mennyibe kerülne, ha felnőttként az év minden napján akanánk uszodázni. A liget túloldalán fekvő újszegedi Városi Sportuszodában ún. 30 napos bérletet tudunk venni, melynek ára 14 ezer forint, azaz 360 napra 168 ezer forint.

A februárban átadott Tiszavirág Sportuszodában kicsit bonyolultabb a rendszer, itt ugyanis van külön hétköznapi és hétvégi bérlet is, tehát a kettőből kell összelegóznunk az évet.  Egy évben ugye 260 hétköznap és 105 hétvégi nap van. Tehát vennünk kell a következőket:

  • 2 darab 100 alkalmas hétköznapi bérlet,
  • 1 darab 50 alkalmas hétköznapi bérlet,
  • 1 darab 10 alkalmas hétköznapi bérlet,
  • 1 darab 100 alkalmas hétvégi bérlet.

Így 350 napon tudunk bejutni, ami 10 nappal kevesebb, mint a másik két uszodában. Az ár pedig: 454 900 forint.

 

A fürdő mondja

Levélben megkerestük természetesen a Napfényfürdőt is, ahonnan rövidesen meg is érkezett a válasz kérdéseinkre. Arról, hogy igaz-e a drasztikus bérletár-emelkedés, azt mondták, valóban megújították bérletrendszerüket, de az „a korábbival nem összehasonlítható, az új bérletstruktúra kialakításánál a vezető magyarországi fürdők gyakorlatát vettük alapul”. Szerintük nem lehet 12-szeres emelkedésről beszélni, de azt hozzáteszik, hogy azért folyamatosan fejlesztik „a dél-alföldi régió legfontosabb fürdőjének infrastruktúráját és szolgáltatásait”, illetve a bérletesek ezentúl a Napfényfitnesst is igénybe vehetik.

Rákérdeztünk arra is, hogy mi indokolta a korábban a bérletekhez ajándékként járó kísérő- és gyermekbérletek megszűntetését. Válaszukban azt írják, ezek a biometrikus bérletek megszűntek. Arra a kérdésre, hogy úgy általánosságban mi indokolta a bérletrendszer átalakítását, azt írták, biztonságosabb, egyszerűbb és átláthatóbb rendszert szerettek volna.

Zoltán arról is beszámolt nekünk, hogy a nemkívánatos, a drágulás miatt kérdőre vonó hozzászólásokat a fürdő egyszerűen törli Facebook-oldaláról. Erre azt reagálták, hogy az obszcén stílusban született kommenteket valóban szokták szűrni, melyek szerintük jellemzően a védettségi igazolvánnyal kapcsolatosak.

Megkérdeztük, milyen fogadtatása volt az új bérletrendszernek: „Visszajáró vendégeink, akik egyelőre ismerkednek az újdonságokkal, örömmel látogatják újra
fürdőnket. A vendégvéleményeket mindig köszönettel fogadjuk, mind a pozitív, mind a negatív visszajelzések egyaránt fontosak számunkra, hiszen azok alapján tudunk folyamatosan fejleszteni és jobb vendégélményt nyújtani.”

 

Frissítés (14:44): Egy másik olvasónk időközben felhívta figyelmünket, hogy az Archive.orgon fent vannak a korábbi évek árai is (ez egy olyan oldal, amin weboldalakat tudunk megörökíteni az örökkévalóság számára; így láthatjuk, hogyan nézett ki például a Magyar Nemzet címlapja mondjuk 2004 októberében, hogy egy példát említsek). Kiderül, hogy 2016-ban az éves korlátlan – igaz kedvezményesen – mindössze 59 ezer forintba került, 2020 januárjában pedig – szintén akciósan – 99 ezer helyett mindössze 78 ezer forint. Plusz nem 12, hanem 13 hónapra volt érvényes, szeptember 1-től a következő év szeptember 30-ig. Így a drágulás nem 1027, hanem máris 1450%.

Frissítés (május 15. 21:45): Egy harmadik olvasónk az alábbiakra hívta fel a figyelmet: „Az egyáltalán nem igaz, hogy a hotelből kevesen járnak át. Nagyon sokan átjárnak, és nem csak a Csendes Wellnessbe. Természetesen a többség nem túlsúlyos. Az tény, hogy a korábbi konstrukciókhoz képest durva a bérletárak emelkedése, de sajnos más fürdőknél is ennyi (pl.: bukfurdo.hu). A Tiszavirág és a Sportuszoda nem jó alternatíva, mert az ottani medencék főleg hidegvizesek. Az éves bérlet korábban 99.000 forint volt. Ennyi pénzért napijeggyel havi 2x sem lehetne bemenni (teljes áron). Ehhez képest valóban kemény az áremelés.”

 

Nyitókép: Napfényfürdő Aquapolis Szeged / Facebook