„A nyilvánosság szereti úgy eladni, hogy Karácsony meg Dobrev meg Jakab, de én ennek nem dőlök be”

„Keressük a szövetséget volt ügyészségi dolgozókkal, volt nyomozókkal, akiket be tudunk állítani a sorba” – mondta az elszámoltatás kapcsán a Szegedernek Fekete-Győr András. A Momentum Mozgalom miniszterelnök-jelöltjével vasárnap délután gyorsinterjúztunk az Alsó Kikötő soron.

Sokunknak az a megélése, hogy a Momentum Mozgalom az összellenzéki összefogásban egyfajta fiatalokat bevonzó mágnes szeretne lenni, ami az elmúlt 30 évbe, a politikai elitbe hozza a fiatalokat. Hogy ne az legyen, hogy bizonytalanok és nem mennek el szavazni. Neked erről mi a véleményed?

Az, hogy örülök, ha ez sikerül. Szerintem a Momentum a garancia arra, hogy ne csak egy puszta kormányváltás legyen. Ne csak az történjen, hogy a 2010 előtti világ, a nokiás dobozok világa visszatér és akkor korrupció van kicsiben, hanem legyen valódi rendszerváltás. És ne csak négyévekben gondolkozzon a politikai elit vagy a politikai vezetés, hanem hosszabb távon. Mi egy olyan programot tettünk le az asztalra Új Magyarország Terv néven, amiben négynapos munkahétről beszélünk, ami Csehországban már kísérleti fázisban van. Spanyolországban, Angliában is, és szeretnénk, ha ez Magyarországon a 2030-as években már valóság lenne. Most egy példát mondtam.

Vagy az euróról beszélünk, mi nem szeretnénk ezt a kérdést tovább halogatni. Úgy érezzük, garancia vagyunk arra, hogy euróval fizessünk Magyarországon. De ezen túlmenően, választói szinten én látom azt, hogy úgy jön hozzám sok tizenhétéves most, hogy lehetőségük van az előválasztáson szavazni. Ez nekem tök jó tapasztalat, és mondják, hogy ez tök jó, hogy elértük. Jönnek és részt vesznek. Nem azt mondom, hogy a 100%-a a tizenhétéveseknek, de ha elmegy a felük, elmegy a negyedük, az szerintem kurva nagy siker, és azzal nekünk dolgoznunk kell.

A 17 évesek előválasztáson való részvétele megsüvegelendő.

Mentünk volna lejjebb is. Én mondtam a párton belül, hogy legyen 16, gyerekek.

Még a 16 év is reális lehet.

Abszolút reális.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az elején mondtad, hogy ha sikerül fiatalokat bevonzani, az egy nagyon jó dolog és örülsz neki. Viszont a Momentum szempontjából nem visszás, hogy a nagy ellenzéki masszába viszitek őket, ahol olyan arcok vannak, mint a Tóth Csaba, benne van Mesterházy Attila, akiről te is olyan véleménnyel vagy, amilyennel? Nem probléma, hogy a mozgalmiság a Momentum részéről elsikkad, megszűnik?

Ezért van előválasztás. Ezért indítjuk el Hadházy Ákost Zuglóban, mert nem akarunk Tóth Csabákat a parlamentben. Viszont ezt a választók kell, hogy eldöntsék. Mi beláttuk azt evolúciónk során, hogy vannak pártok az ellenzéken belül rajtunk kívül, és ez jól van így. Nekem a szivárvánnyal nincs bajom. Te masszának nevezed, én szivárványnak nevezem. Én szeretem a szivárványt, mint jelenséget, én ezt bírom. Nem azt mondom, hogy könnyű hat pártot összetartani meg mindenben megállapodni. Nem könnyű, de szerintem van igenis előnye, az összefogásban van érték. A párbeszédben és a kölcsönös együttműködésben van érték, és ez szerintem tök jó. De nem szeretnénk Tóth Csabákat és Mesterházy Attilákat, és emiatt én ennek hangot adok, míg a többi ellenzéki párt hallgat. Nem értem, hogy mit keres Karácsony Gergely, Jakab Péter és Dobrev Klára Tóth Csaba mögött. Nem értem. Nem tudom felfogni. Örülök a Kutyapártnak, hogy ők ott állnak Hadházy Ákos mögött Márki-Zay Péterrel közösen. Úgyhogy játsszuk le, és remélem, hogy győzni fog a tisztesség és a becsület.

Igen, ezek azok a visszásságok, amiket jó lenne nyilvános viták kereteiben letudni.

Ez így is lesz egyébként.

Ez nem nagyon realizálódik. A kapuban az előválasztás, és nem nagyon látunk politikai vitákat. Még az előzőhez visszatérve: mikor azt mondod, hogy hosszútávon, 2030-ban szeretnétek gondolkodni mint Momentum Mozgalom, pártidentitás szempontjából és szavazói identitás szempontjából nem szerencsétlen, hogy a 2022-es program annyi, hogy takarodjon el Orbán Viktor? A hosszútávú Momentum-gondolkodással nem ellentétes az, hogy csak addig látunk, hogy takarodjon el Orbán Viktor rendszere? És alapvetően az ellenzéki identitást is ez.

Szerintem ez probléma. Én ezt nagyon keveslem. Éppen ezért vettük mi a fáradtságot, és talán az első miniszterelnök-jelölt voltam, aki azt mondta, hogy Gyerekek! Ide program kell. Ennek az országnak programot kell adni! És nem csak egy pozitív programot adtunk, az Új Magyarország Tervet, melynek része a finn-típusú iskolarendszerre való átállás, része egy komoly zöldprogram és még sorolhatnám, hanem egy negatív programot is ha úgy tetszik, ez a rendszerváltásnak a programja. Mi erre is adtunk egy programot.

Az, hogy a választók Magyarországon Orbán takarodj!-ot akarnak, az egy adottság. Az egy helyzet. Sajnálom, hogy így alakult az elmúlt tizenkét évben, de ez van.

Rövid távon ez egy cél, ami egyesít rengeteg választót. De nekem, miniszterelnöknek és pártelnöknek folyton ott van; azzal kelek és azzal fekszem, hogy mi ezt el szeretnénk érni. Ez egy nyugati, európai Magyarországnak a jövőképe, amiről szól a mi programunk és én ezt kommunikálom, azért fogok dolgozni, hogy ha megvan a közös miniszterelnök-jelölt, legyek az én vagy legyen az bárki, akkor ne csak No Orbán!-ról meg Stop Orbán!-ról meg Orbán Takarodj!-ról szóljon a magyar közélet.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Miniszterelnök-jelöltként te nem érzed azt, hogy az esélyeid elszálltak volna, főleg a partizános interjú után? Van abban helyzet, hogy senki nem beszél Fekete-Győr-kormányról, és inkább Karácsony Gergellyel vagytok együtt fotózva folyamatosan? Ezt egy publicisztikában problematizáltam is, hogy Srácok! Baszki, van még egy előválasztás! Miért van az, hogy beálltok Karácsony Gergely mögé, amikor te is egy miniszterelnök-jelölt vagy? Képviseled azt, hogy itt van ez a fiatalos hozzáállás, azt, hogy mi hozzuk a tesztoszteront a buliba, mi vagyunk a fiatalok. Miért kell minden áron Karácsony mögé besorakozni?

Nem sorakozott be senki Karácsony Gergely mögé. Ugye történtek különböző megállapodások a pártok között. Mihálik Edvint itt támogatja az MSZP-Párbeszéd szövetség, akinek Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltje, tehát ő itt befog állni Mihálik Edvin mögé. Van olyan jelöltünk, például Tóth Endre, aki mögött Jakab Péter meg Fekete-Győr András áll. Tehát vannak ilyen különböző kombinációk. Meg van olyan jelöltünk, Hadházy Ákos személyében, ahol Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András áll. Ez most egy ilyen műfaj. Szerintem ez el lett cseszve, ez van, nem halunk bele, és itt vannak ilyen ellentmondások, amikre te is rávilágítottál. Ami az én esélyimet illeti, a legutolsó Závecz-mérés 12%-ra mért engem, aminek azért örültem, mert ez egy jó bázis. Lesz két miniszterelnök-jelölti vita biztosan az első fordulóban: egy RTL Klub meg egy ATV. Szerintem sok minden fog ezeken múlni. Én egy olyan pártnak vagyok a vezetője, aki megélte, hogy 5%-ra mérik a pártját az Európa Parlamenti választások előtt, és 10%-on végez. A mi szavazóink jelentős részét nem tudod mérni. A közvélemény-kutatási szakma félig-meddig válságban van, és ezt a szakma is el szokta ismerni a háttérben. Tehát én örülök ennek a 12 százaléknak, mert akkor a realitás valahol feljebb van, és megcsíphetem a második fordulót. De valóban a nyilvánosság szereti úgy eladni, hogy Karácsony meg Dobrev meg Jakab, de én ennek nem dőlök be. Meg más is a megélésem az utcán.

Az utolsó kérdésem az elszámoltatáshoz kapcsolódik. Nem a „felcsúti perbe” szeretnék belekötni, mert ebbe is belekötöttek már, felesleges.

Megragadta fantáziát, maradjunk annyiban.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Igen. Szóval a kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet a független magyar bírósággal? Többségében az látható, hogy a magyar bíróságok nincsenek problematizálva az egyesült ellenzék részéről. Nincs az, hogy a jelenlegi rendszert eltakarítjuk és a saját szakembereinket tesszük a helyére, és hogy ezzel kapcsolatban az ellenzék relevánsan megnyilvánulna. Lehet, hogy van egy-két elszólás, de azt érzem, hogy ha a bíróságokat támadnátok, akkor lehet, hogy az ellenzék és az ellenzéki hátország is megijedne attól, hogy ha mostani bíróság nem, akkor mégis ki fogja elszámoltatni az Orbán-rendszert? Hogy állítotok föl olyan rövid időn belül egy olyan szakértői és független magyar bíróságot, ami relevánsan tud elszámoltatni?

A bírák egy jelentős része független, pártatlan szakember. Varga Zs. András, a Kúria elnöke nem az, ő ugye az ügyészségből érkezett, tehát nekünk vele bajunk van. Neki ott nincs helye a független igazságszolgáltatás élén. Handó Tündével bajunk volt nem csak nekünk, ha visszaemlékszel, hanem az Országos Bírósági Tanácsnak is. És a főbíróknak is Magyarországon. A közigazgatási bírósági reformja a Fidesznek nem ment át, szerencsére, mert az EU azt mondta, hogy különben végetek. Itt beleütközött a bírósági reformmal kapcsolatban sok falba a Fidesz, tehát

én nem félek attól, hogy ha és amennyiben bíróság elé visszük Mészáros ügyét, Tiborcz ügyét, Rogán vagy Orbán ügyét, akkor fideszes, pártos bírók bírálnák el ezeket az ügyeket.

Én ettől nem tartok. Attól már tarthatsz, hogy egyáltalán melyik ügyészség lesz az, amelyik ezeket az ügyeket fel fogja göngyölíteni, mert nem Polt Péter-féle. De erre a válaszunk az, hogy létrehozunk egy párhuzamos intézményt, Korrupció Elleni Ügyészséget és csatlakozunk az Európai Ügyészséghez.

De hogyan? Nem lehet rövid idő alatt ezeket összehozni.

Egyrészt Hadházy Ákossal mi egy olyan kapcsolatban vagyunk, amiben mi adatbázist építünk a korrupciós ügyekből. Ő együtt dolgozik és együtt dolgozunk közösen különböző antikorrupciós civil szervezetekkel, a K-Monitorral, a Transparency Internationallel, tényfeltáró újságírókkal. Nagyon-nagyon sok információs akta már megvan. Keressük a szövetséget volt ügyészségi dolgozókkal, volt nyomozókkal, akiket be tudunk majd állítani a sorba. Tehát ez a munka zajlik a háttérben. Nem azt mondom, hogy egy nap alatt ez megtörténik. De azt mondom, hogy ez elő van készítve, vagy pontosabban elő lesz készítve.