Lázár: a kormány potenciált lát Szegedben

A magyar-román kapcsolatokban egymásra vagyunk utalva, a kérdés az, hogyan tudjuk ezt kihasználni a versenyképesség fokozása érdekében – mondta Lázár János kormánybiztos, Csongrád megyei országgyűlési képviselő Debrecenben, a négy-négy – magyar-román – határ menti kereskedelmi és iparkamara között aláírt partnerségi megállapodás aláírása előtt szerdán.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megtartott partnerségi találkozón Lázár János kifejtette, hogy a következő 10 év legfontosabb feladata lesz a versenyképesség fokozása annak érdekében, hogy Románia és Magyarország az Európai Unió középszintjéhez tartozzon. Hozzátette, hogy a magyar kormány gazdasági potenciált lát a keleti régióban, ezért is kötött megállapodást Debrecennel, Békéscsabával és Szegeddel.

Emlékeztetett, hogy a versenyképesség fokozása érdekében jelentős infrastrukturális fejlesztések történnek a keleti országrészben, az M35-ös autópálya hamarosan eléri a román határt, megépül az M4-es autópálya, és a kötött pályás vasúthálózat kiépítésére is euró milliárdokat költ a magyar kormány. A konkrét projektek között említette Lázár János a Debrecen-Nagyvárad- Békéscsaba-Arad-Temesvár vasútvonal fejlesztését. A beruházás nyomán a vonatok 160 kilométer/órás sebességgel közlekednek majd, a kormány már megrendelte az előkészítő tanulmányt a gyorsvasút kiépítésére – közölte.

 

A Szabadka és Szeged közötti 39 kilométeres távolság vasúton fél óra alatt megtehető lesz, erre a kiviteli tervek már elkészültek – tette hozzá. Tudatos közlekedési infrastrukturális fejlesztés zajlik a gazdaságélénkítés érdekében – mondta Lázár János, aki szerint ugyanilyen fontos a munkaerő megléte is, nemzetiségtől függetlenül. (via MTI)