Decemberben átmeneti tram-train menetrend lehet

Az itt lévő három tram-train tesztelése már nagyban zajlik, júniusban és júliusban további kettő érkezik, ezt Kanda Imre főmérnök mondta a Rádió7 keddi Közös nevező című műsorában. Azonban az utasforgalom csak 5-6 járművel indulhat először egy átmeneti menetrend szerint decemberben, a a MÁV is rábólint. Máskülönben még több csúszás várható, de ez nem csupán a vasúttársaságon múlik.

A főmérnök a hódmezővásárhelyi Rádió7 keddi műsorában arról beszélt, hogy a már megérkezett 3 prototípus tram-train járműből az első kettő a próbák végén tart, utána közlekedhetnek tesztüzemmódban, ami egy hónapon belül megkezdődik. A híresztelésekkel ellentétben a negyedik szerelvény június elején, míg az ötödik júliusban várható, tehát szeptemberre nem csupán három lesz.

Aztán kitért arra, hogy amint a a típusengedélyt megkapja az első három proto-szerelvény, akkor a szériajárműveknek már mindössze 2-3 ezer kilométert kell teljesíteniük próbaüzemmódban. Ezért lehet az, hogy a most lassúnak látszó folyamat fel fog gyorsulni. Viszont – mint azt megírtuk tegnap – az utasforgalom csak december 12-ével, az éves menetrendváltáskor indulhat el 6 járművel, holott eddig szeptember elejével számoltak. Ezt Kanda Imre is megerősítette: amennyiben 5-6 jármű már átesett a teljes hatósági vizsgán, akkor a MÁV dönthet úgy, hogy megindítja utasokkal a közlekedést egy átmeneti menetrend szerint.

A napokban egyszerre két jármű is Hódmezővásárhelyen van – amiről szintén beszámoltunk –, dupla csatlásként járták a pályát. A rendszernek egy olyan próbája zajlik ugyanis, amihez 2 jármű kell: a váltóállítások mellett az úgynevezett ellenmenet kizárásának fontos próbája is most van – közölte Kanda Imre. Tudni kell, hogy a vásárhelyi szakaszon három helyen – a helyi szakasz két végpontján és az Andrássy úton – kétvágányú a tram-tran pályája, a többi szakaszon végig egy. Az ellenmenet kizárás azt jelenti tehát, hogy véletlenül se fordulhasson elő olyan, amikor a szerelvények az egyvágányú szakaszon szembe mennek egymással.

Az ezt megakadályozó rendszereket – mind a szerelvényeken, mind a pályán lévőknek –, illetve ezek kommunikációját is tesztelik. Normál körülmények között természetesen maguk a vezetők is meglátják egymást, de egy nagyon ködös estén például már nem biztos hogy akkora távra előre lát a szerelvényvezető – részletezte a  főmérnök.

A szerelvényeket karbantartó járműtelep már áll Szegeden, itt belső munkálatok zajlanak. A tervek szerint Hódmezővásárhelyen a végállomás egyik vágányát hosszabbítják majd meg a MÁV területe felé, és ott épülne egy tárolásra alkalmas csarnok.

 

Nyitókép: Bálint András / Szegeder