Megvonhatja a kormány Szeged 328 milliós közösségi közlekedési támogatását

A 2020-as költségvetésben még szerepel, a 2021-esben azonban már nincs az a 2 milliárd forintos éves támogatás, amit eddig a közösségi közlekedésre adott a kormány a magyar városoknak, amennyiben azok pályáztak rá. Erről Szabó Sándor szólalt fel a parlamentben, válaszként azonban nem kapott sok konkrétumot.

A mintegy 2 milliárd 50 millió forintból 70 település részesül jelenleg, Szeged 328 millió forintot kapott évente. Szabó kérdését Palkovics László innovációs miniszternek szerette volna intézni, aki nem vett részt az ülésen, ezért végül Schanda Tamás államtitkár válaszolt neki. A szegedi szocialista képviselő szerint „ha nem kapják meg a támogatást a települések, az közel egymillió embert érint, és beláthatatlan következményekkel jár a szolgáltatás ellátásában. Tavaly ilyenkor már a döntés is megszületett, és a települések számláján volt a pénz.”

Szabó ezeket a kérdéseket tette fel:

  • „Mikor kerül sor a helyi közlekedés támogatására szolgáló pályázat kiírására?
  • Mikor jutnak hozzá a települések a központi költségvetésben szereplő pénzügyi forráshoz?
  • Ugye nem azt fogja mondani a válaszában, hogy ebben az évben már nem is kapják meg a települések ezt a pénzt?”

Schanda válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi közösségi közlekedés ellátása a települések önként vállalt feladat, illetve hogy az elmúlt fél évtized során az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele 50%-kal növekedett, ezt követően elmúltnyolcévezetett egyet, és közölte, hogy az önkormányzatok jövőre 16%-kal kapnak majd több támogatást. Konkrét választ egyetlen kérdésre sem adott.

Szabó szerint Schanda mellébeszél. „Ön is pontosan tudja, hogy sokkal több pénzt fognak elvonni az önkormányzatoktól a következő évben, mint a korábbi években” – mondta, majd a gépjárműadó elvonásáról tett említést, és azt kérte, a kormány adja oda ezt az összeget. Az államtitkár válaszként a koronavírus-járvány okozta költségvetési hiányt hozta fel. Szerinte az a helyes, ha a védekezés költségeihez minél több szereplő hozzájárul.

MSZP | Szabó Sándor azonnali kérdése a Parlamentben – Újabb csapás az önkormányzatokra? – címmel.

Szabó Sándor azonnali kérdése a Parlamentben – Újabb csapás az önkormányzatokra? – címmel. A Fidesz kifosztja a magyar önkormányzatokat és ezzel szörnyű káro…

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder