Nagy Sándor: a Szegednek szánt EU-s forrásról nem a „jelentéktelenné vált” megyei közgyűlés dönt

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert kérdeztük tegnapi cikkünk kapcsán a Szeged számára allokált, brutálisan lecsökkentett európai uniós forrásokról. A megyei közgyűlésen a 2021-2027-es fejlesztési ciklusra vonatkozó TOP Plusz Csongrád-Csanád megyére eső keretének felhasználását tegnap meg is szavazták végül, de ez nem ilyen egyszerű, nincs még vége a történetnek.

A tervezet szerint Szeged a korábbi teljes keretösszeg 46,4 %-a helyett immáron csak a 9,9 %-át kapná, vagy másképp a mintegy 85,8 milliárd forintos – ez több mint 10 milliárddal nagyobb összeg az előző ciklusénál – összegből mindössze 8,5 milliárd forintot kapna, de a szintén ellenzéki Hódmezővásárhely is hasonlóan rosszul járt. Vannak olyan hangok, miszerint az aránytalanságok annak köszönhetőek, hogy a források a legkevésbé fejlett régiók és elmaradott térségek fejlesztésére lesznek fenntartva ebben a ciklusban, de ennek talán épp az utóbbi város az ellenpéldája. A hódmezővásárhelyi önkormányzat szerint politikai okok húzódnak meg az ügy mögött, az erről szóló cikkünket ide kattintva lehet olvasni.

Most térjünk vissza Nagy Sándor szerkesztőségünknek megküldött válaszához: „Magyarország a 2021-2027-es időszakra szóló TOP Pluszról még nem állapodott meg az Európai Unióval, és emiatt semmilyen ezzel kapcsolatos megyei javaslat nem tekinthető döntésnek” – emlékeztetett az alpolgármester. Bár rengeteg kérdést küldtünk, Nagy pont erre hivatkozva röviden és tömören fejtette ki a város álláspontját, mivel még nincs véglegesítve a dolog, hiába szavazta meg a tervezetet a megyei közgyűlés tegnap 15 igennel, 1 nemmel és 2 tartózkodással.

Az különösen pikáns, hogy a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzatnak Hódmezővásárhely és Szeged nem is tagjai, lévén megyei jogú városok, így nem szólhattak bele a döntésbe. Nagy erre elmondta, ezt a fajta forrás allokációt az EU egyszer már elutasította. „Talán ezen okból is döntött arról a kormányzat, hogy a megyei jogú városok minimum az előző ciklusban megítélt összeg szintjén kaphassanak forrásokat” – magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy Szeged városa tiltakozott-e a döntés ellen bármilyen formában, azt válaszolta, hogy a megyei javaslattal kapcsolatban természetesen írásban és szóban is kifogással éltek, de mint azt már említette, nem gondolja, hogy a megye lenne a döntéshozó ebben az ügyben. Végezetül kérdésünk kapcsán ismertette, hogy jelenleg is folynak Szegeden olyan EU-s fejlesztések, amelyek nem a TOP-os pályázatokból kerültek finanszírozásra. Így tehát vannak más pályázati források is a város számára, Nagy szerint ez a jövőben is így marad.

„Az, hogy a 2010 után jelentéktelenné vált megyei közgyűlés elé egyáltalán egy ilyen ésszerűtlen javaslat kerülhetett, az előterjesztőket minősíti” – mondta lezárásképp.

 

Nyitókép: Bálint András / Szegeder