Site icon Szegeder Archívum

Nagy Sándor szerint Németh Ferenc delirál az Oskola utca felújítása kapcsán

Nagy Sándor szerint Németh Ferenc delirál az Oskola utca felújítása kapcsán

Németh Ferenc fideszes képviselő igen aktív volt a SzegedMa.hu hasábjain a napokban, született is három cikk, ahol az önkormányzatot cséplik a felújítások miatt, valamint egy szamárságot is írtak az Oskola utca kapcsán. Vagyis utóbbival Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester fogalmazott így a közösségi oldalán megjelent bejegyzésében.

A tegnp megjelent első cikkben Németh Ferenc fideszes képviselő a Kossuth Lajos sugárúti gázvezeték rekonstrukciójának lassúságát firtatta. Olyanokat mondott, minthogy „már több mint egy hónapja fel van túrva a Kossuth Lajos sugárút, a munkások heti 1-2 napot dolgoznak, alkalmanként 2-3 órás műszakban, de előfordul, hogy 4-5 napig semmilyen munkavégzés nem történik”, vagy „nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a még balabb keze”, illetve azon kesergett, hogy „az irodai dolgozók kinéznek az ablakon és azt látják, hogy fel van túrva az útszakasz, iszonyatos dugók vannak, a munkálatok meg egyáltalán nem haladnak”.

Megemlítette, hogy a Szeged Pólus Kft. feladata a munkálatok összehangolása, de a jelek szerint ez nem megy nekik túl hatékonyan. A cikkben arról is megemlékeznek, amikor kormányzati pénzből a nagykörúton elkészült az új aszfalt, pár héttel később felbontották az egyik étterem előtti szakaszt. Csakhogy mint Nagy Sándor írja, a munkálatokat nem ők, hanem a kormány által tulajdonolt energiaszolgáltató intézi, így a kritika ezen része nem megalapozott.

Még aznap született egy újabb cikk, amiben ezúttal nem Németh Ferenc, hanem a SzegedMa egyik olvasója osztotta meg a tapasztalatait a Brüsszeli körúti buszmegálló felújításával kapcsolatban. Itt arról írtak, hogy a munkálatok előtt semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak a környéken élők. Vasárnap állítólag a kivitelező hibájából elvágtak egy villanykábelt, ráadásul meg is rázta az áram az egyik munkást. Jelenleg se gáz, se villany nincs a környéken, így a könyvelői iroda sem tud működni, mert leálltak a szerverek.

Olvasójuk azt is elmondta, egyelőre semmilyen kártérítést nem ígért az önkormányzat és nem is tudják, hogy kihez fordulhatnának. Erre is reagált a városfejlesztési alpolgármester, aki megjegyezte, a fenti problémát vélte a lap önkormányzati hatáskörnek, pedig itt egy másik kormányzati cég, a Magyar Közút dolgozik, mert országos főútról van szó.

A mai, harmadik cikkben Németh Ferenc már arról értekezik, hogy szerinte az Oskola utca és a stefánia maradék részének felújítását, azaz lezárását szándékosan időzítették az iskolakezdésre. Mondjuk itt már gyanús, hogy egy ilyen, hosszabb ideig tartó beruházást hogy lehet máshogy időzíteni, mivel nem 2-3 hónapig tart. Mindenképp belenyúlik az iskolakezdésbe, még ha az ütemezésen lehet is variálni, de a bürokrácia miatt nem lehet akármikor elkezdeni a teljes beruházást. Németh állítása alapján az uniós forrásokban szerepel egy bizonyos kártérítési igény, amit abban az esetben is le lehet hívni, hogyha az építkezés során a környező üzletek forgalma megcsappan.

A politikus azt állította a lapnak, hogy a tömegközlekedésnél is le lehet hívni ilyen pénzeket; „ha nyáron túrják fel a csomópontot, akkor alacsonyabb a kártérítési összeg, mint ősszel, az iskolakezdéskor, hiszen akkor nagyobb a trolibuszforgalom. Ősztől hétköznaponként napi 375 ezer forintot hívhat le a város, míg, ha nyáron, a holtszezonban túrnák fel az utat, akkor naponta 200 ezer forintra pályázhatna a városvezetés. Ráadásul a kieső járatokat pótlóbuszokkal helyettesítik, amelyek üzemeltetése lényegesen kevesebbe kerül, mint a kötöttpályás járműveké” – magyarázta a fideszes képviselő.

„Értem én, hogy így próbálnak plusz pénzhez jutni, de ennek a szegediek isszák meg a levét, hiszen képtelenség lesz a Belvárosi híd környékén közlekedni” – folytatta. Azt is elmondta a SzegedMának, hogy „a szokásos hóeleji fogadóóránkon több, Oskolai utcai vállalkozó is arról panaszkodott, hogy nem tudnak kinyitni az építési munkálatok miatt. Nem értik, miért nem a karanténidőszakban végezték el a beruházást, amikor alapból zárva volt minden. Feltehetően a választásokra időzítik a látványberuházás befejezését. Nagy kérdés, hogy az Oskola utcai vállalkozók mennyit látnak az előbb említett kártérítési összegből” – zárta gondolatait.

A kritikák egy részére, a város által lehívható pénzekre reagált Nagy Sándor úgy, hogy „ennek a delirálásához már tényleg komoly napszúrás kell”. A városfejlesztési alpolgármester megjegyezte továbbá, hogy Németh Ferenc képviselőként betekinthetne a beruházások dokumentumaiba, ennek ellenére állítja azt, hogy Szeged a forgalmi terelések után valamiféle kártérítést kap, ami szeptemberben több lesz, és százmilliók fognak a város számláján megjelenni emiatt. „Hát nem fognak, ez egy szamárság. Tessék visszahúzódni az árnyékba” – zárta sorait.

Exit mobile version