Nem fogod kitalálni hol épül ez a társasház

Ba-Ve_06_E_.0005-1-1030x579

Bárki bármit mond, a Szegedre tervezett társasházak a rendszerváltás óta nem tudtak semmi újat felmutatni. És a helyzet az, hogy ez mostanában sem tűnik úgy, hogy változni fog. Bár van pár kreatívabb megközelítés, sőt, ott van a Cédrus Liget is, de a legtöbb mostanában épülő ház egyszerűen jellegtelen és a legtöbbjük csak egy fehér kocka. És nem a jófajta, Bauhaus-féle fehér kocka, ami különben is nem csak fehér, nem csak kocka, de ez egy másik történet. Tyű de sok link!

 

A lényeg tehát, hogy a fenti épület sem Szegeden épül, de nem is Londonban, hogy azt mondjuk na persze, ott van péz igazi építészre, hanem konkrétan Debrecenben, ami nem különösebben az építészetéről híres (kivéve – nagyon kivéve – persze az art déco-t).

Szóval tehát akkor vissza a témára, a lényeg hogy igazán kár, hogy Szegeden nem épülnek ilyesmik, ha már valaminek úgyis épülnie kell.

Ba-Ve_06_E_.0006-1030x579
Fotó: Balázs és Vecsey Építésziroda Kft.
Ba-Ve_06a_.0003-1-1030x579
Fotó: Balázs és Vecsey Építésziroda Kft.
Ba-Ve_6a_.0002-1030x579
Fotó: Balázs és Vecsey Építésziroda Kft.

A képeken szereplő épületről egyébként azt tudni, hogy Egyetem Tower a neve, 2016-ban tervezte Erdőhegyi Zsolt, Nagy Viktor, Horváth Anett és Bató Blanka és már építik is az Egyetem sugárúton. Mármint nem ők, hanem munkások, ők csak megtervezték. Persze az is nagy meló lehetett, nem azt mondom én.

Az épületről a következőt írják a tervezők: Debrecen Egyetem sugárúti telekre tervezett étterem, lakó- és szállásépület, mélygarázzsal. A tervezésnél szempont volt a magas építészeti és műszaki minőség a telek adottságainak optimális kihasználása mellett. Az épület földszintjén kapott helyet az étterem, az 1-5.emeleteken 45db apartman lakás egység, a 6-8. szinteken 25db hotel szobaegység került kialakításra. A tetőszinten közös terek és úszómedence került elhelyezése. Az épület alatt 3 pinceszint található, ebből a legalsó -3. szint gépészeti szintként, a felette lévő két szint mélygarázsként funkcionál, autóliftes kialakítással.