Nemesi Pál cége építheti vissza a kupolát az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületére

A SZTE Állam- és Jogtudományi Kar épületére visszakerül a kupola, hosszú huzavona után ugyanis lett pénz az egyébként teljes épületfelújításra. A tendert most nyerte el Nemesi Pál építési vállalkozása, a FERROÉP Zrt.

Körülbelül 2015-2016 körül kezdték a beruházást terveztetni, amikor még jóval kevesebb összegről volt szó. A kupola-visszaépítésre és a felújításra 2018-ban mindössze 650 millió forint volt előirányozva, míg az épületen lévő plakát szerint – valószínűleg bruttó – 1,692 milliárd forintnyi forrásról van szó újonnan. Ezt azzal magyarázták, hogy azóta az építőipari munkaerőhiány és az építőipari anyagok drágulása miatt a kivitelezési árak durván kétszeresére nőttek.

A jogi kar épülete egyébként is kalandos helyzetű: már 2018-ban el akarták kezdeni a felújítást, azonban halasztgatva lett egészen addig, amíg 2019-ben a viharos szélben le nem szakadt az épület tetejéről egy bádoglemez. Ez –mivel életveszélyes volt – el lett távolítva, később pedig ideiglenesen kijavították a hibát. Azonban a tanítás még ekkor sem tért vissza az épületbe, a felújítást sem kezdték el: A sérülés miatt újra kellett terveztetni a beruházás egy részét. Továbbá a mostani európai uniós ciklus kifutási ideje is 2022 végéig tart, így addig kellene elkészülnie, ha le akarják hívni a forrásokat rá.

Mostanáig tartott, hogy a tavaly november végén kiírt tendert megnyerte Nemesi Pál a FERROÉP Fővállalkozó és Szerelőipari Zrt. nevű cégével. Az összeg nettó 1 345 053 906 forint, tehát körülbelül bruttó 1,708 milliárd, az épületen lévő plakáton hirdetett 1,692 milliárdhoz képest. A projektet egy budapesti cégen, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-n (BMSK) keresztül bonyolították. Érdekesség, hogy a majd 60-70 százalékos készültségű, szintén Nemesi cége által kivitelezett Szegedi Tudós Akadémia kollégiumának felújítása forráshiány miatt áll, az állam nem utalta az időközben megnövekedett költségek különbözetét.

A kivitelező minden munkarészt megkapott, egyben kell letolni a ”jogi kar” felújítását. A kivitelezés alá eső munkaterületen régészeti megfigyelést is kell végezni, de ez a Móra Ferenc Múzeum dolga. A FERROÉP feladata a meglévő földszint + 2 emelet + részben tetőtér beépítéses felsőfokú nevelési, oktatási és kutatási rendeltetésű épület részleges átalakítása, tetőfelépítménnyel – sarokkupolával – történő bővítése, belső udvar lefedése, új pincei gépészeti tér kialakítása. Nyitóképünkön látható, hogy nézett ki az épület a századfordulón, azóta kapott egy emeletet. A felújítással úgy tűnik, hogy csupán kupola lesz építve, a saroktorony végül nem kerül vissza.

Frissítés (17:17): Mint időközben megtudtuk: Azért csak a kupola – és nem a komplett saroktorony – lesz visszaépítve, mivel az épület kapott már egy emeletráépítést az 50-es, 60-as évek körül, így a örökségvédelmi hatóság szerint a saroktoronnyal megbomlana a tér egységessége.

 

Nyitókép: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Hungaricana