Novemberben indul a tram-train, az elején ingyenes lesz

Ősz végén indulhat el egy ideiglenes menetrenddel a tram-train, ezt Kanda Imre főmérnök mondta a Rádió7-nek. Ráadásul az elején ingyenesen használhatjuk egy ideig.

Hónapok óta próbáljuk kideríteni, hogy pontosan mikor várható a tram-train elindulása, ugyanis a projekt atyja, Lázár János korábban még azt mondta, 2021 szeptemberében, az iskolakezdéshez igazítva lesz a start.

Aztán áprilisban megírtuk egy a MÁV-val folytatott levelezésünk alapján, hogy az akkori tervek már nem szeptemberre, hanem a vasúti menetrendváltásra, azaz december közepére számolnak.

A késés oka akkor az volt, hogy nem érkezik elegendő jármű az őszi induláshoz, ami egyébként valószínűleg nem a MÁV hibája, és nem is a gyártó Stadleré; iparági jelenségről van szó, sőt: aki most kvázi bármi speciálisabbat szeretne rendelni Európában, az tudja nagyon jól, hogy alapanyaghiány van a koronavírus-járvány miatt, még mindig.

Kanda most arról beszélt, hogy a már megérkezett négy szerelvény jelenleg áll, várják az engedélyüket. Egyébként pedig „tökéletesen és megfelelően sikerült a szerelvényeket felkészíteni a tartampróbák megkezdéséhez”.

Arra a kérdésre, hogy mikor utazhatunk végre a járatokkal Hódmezővásárhely és Szeged belvárosa között, Kanda azt felelte, késő ősszel indul egy ideiglenes menetrend – és most szeretnénk szó szerint idézni a hírt közlő Promenád24 hírportált –, „ez idő alatt pedig Lázár Jánosnak, a projekt kormánybiztosának köszönhetően ingyenesen vehetjük majd igénybe a szolgáltatást”. Nem másnak, Lázár Jánosnak köszönhetően, ezt tudja mindenki az urnánál! Ő fizeti a tramtrain-jegyedet, csak szavazzál rá, jó?!

Előfordulhat egyébként továbbra is, hogy december közepén indul a rendes üzem, de csökkentett járatszámmal (és ezért ingyenesen) már novembertől használható lesz.