Szabó Bálint Botka Lászlónak: „Ne ölj”!

Hétfőn sajtótájékoztatót tartott Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő. A járvány rendkívül súlyos harmadik hullámában a szegedi polgármesteri hivatal a balliberális országos „elit” átjáróházává, vagy inkább homokozójává vált – mondta. Szerinte Botka László járványkezelésből megbukott, így a helyzet rendezésére helyi konzultációt és online népszavazást kezdeményez Szegeden.

A Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója a Bibliából, annak is a tízparancsolatából üzent a hétfő délelőtti sajtótájékoztatójáról Botkának: „Ne ölj!”. Szabó szerint embert ölni lehet fizikailag és szellemileg, gazdaságilag, lelkileg, tevőlegesen és mulasztással egyaránt. Hozzátette: „Semmiképpen nem vádolom Botka László polgármestert szándékos emberöléssel, de túlzás nélkül mondom, a jelenlegi szegedi városvezetés nem csupán tönkreteszi, hanem egyenesen kinyírja a szegedieket.”

Az elmúlt száz év legnagyobb világjárványának kialakulásában egészen biztosan nem, annak elterjedésében és különösen negatív hatásainak felerősítésében azonban mind helyben, mind országosan komoly szerepe van szerinte Botkának. Miközben Magyarország és benne városunk lakóinak többsége azért küzd, hogy minél kisebb legyen az elszenvedett veszteség emberéletekben, polgármesterünket csak a helyi hatalom megtartása és az országos politikába való visszakapaszkodás érdekli. Ezért pedig semmi nem drága neki, különösen nem a szegediek egészsége, hovatovább élete – fogalmazott.

Szabó ezt azzal magyarázta, hogy a járvány második és a rendkívül súlyos harmadik hullámában a szegedi polgármesteri hivatal a teljes, országos ”balliberális elitet” vendégül látta, így a szegedi városháza az elit átjáróházává, vagy inkább homokozójává vált: „Január 6-án Karácsony Gergely, január 7-én Márki-Zay Péter, január 13-án Fekete-Győr András, február 9-én Jakab Péter, február 24-én tucatnyi balliberális polgármester, március 1-jén Dobrev Klára járt Szegeden azért, hogy megtárgyalják, hogyan lehet megbuktatni a kormányt.”

Az egyeztetéseken a Botka László által meghozott helyi szabályokat minden szinten megsértve, zárt térben, egy szobában jó sokan összegyűlve, maszk nélkül, egymástól másfél méter távolságot be nem tartva, kávézva-teázva, két cigaretta elszívása közepette végezték kománybuktató tevékenységüket. Közben másokat, ha nem tartják be a szabályokat, durván megbüntetik a hatóságok, mint például a Cserepes sori piac bezárása elleni tltakozókat – folytatta Szabó.

Szerinte polgámesterünk ezzel nem csupán rossz példát mutat, de a hivatal dolgozóinak, hozzátartozóinak, ügyfeleinek és látogatóinak egészségével, egyenesen az életével játszott és játszik. Amit szabad neki – azaz Jupiternek –, azt a kisökröknek, a szegedieknek nem. Példának említette, hogy Dobrev Klára látogatása miatt az egyik szegedi hivatali dolgozó is megfertőzödött, akinek egy rokona életébe került, ugyanis márciusban a vírusfertőzés miatt meghalt. A családnak részvétét fejezte ki.

Szabó Bálint kitért arra is, hogy a súlyos járványhelyzetben különösen fontos volna a különböző pártállású politikusok összefogása, a politikai viták zárójelbe tétele. Ehelyett azonban „Botka Lászlónak és balliberális sleppjének” semmi más nem fontos, mint a kormány folyamatos támadása, kritizálása, az emberek hergelése ahelyett, hogy a saját portáján söprögetne. Botka László járványkezelésből is megbukott – jelentette ki a Mindenki Szegedért Mozgalom alapítója, aki ezt az állítását tucatnyi példával igyekezett alátámasztani.

Felidézte egyebek mellett, hogy a második hullám közeledtével sehol az országban nem volt augusztus 20-i tűzijáték, Szegeden még szeptemberben, a növekvő járványszámok mellett harmincmillió szegedi adófizetői forintból repülőnapot szerveztek, és a Tisza fölött keringő helikopterből lőtték fel a tűzijátékokat. Ezen felül Botka ingatlanadót emelt, és számos egyéb helyi díj növeléséről döntött szintén egyszemélyben, de a kormány végül ezt országos jogszabállyal felülírva megakadályozta. Közben a helyi propagandára, benne a kormányzatot szapuló nyomtatott hetilapra, polgármesteri médiacentrum kiépítésére, budapesti balliberális újságírók és tanácsadók fizetésére minden korábbinál magasabb összeget, több száz millió forintot költött – részletezte.

A közgyűlést az elmúlt fél évben még online és véleményező formában sem hívta össze, a képviselők testülete helyett mindenről maga egyszemélyben, diktatórikusan döntött – hangsúlyozta Szabó Bálint, aki felszólította a polgármestert a „járványügyi ámokfutás” azonnali befejezésére. Egyúttal helyi konzultációt és online népszavazást kezdeményezett különböző ügyekben, például a Cserepes Sori Piac újranyitásáról, a politikusi fizetések és propaganda kiadások csökkentéséről-megszüntetéséről, a vállalkozói díjak mérsékléséről és a bezárásra ítélt vállalatokat és otthonmaradásra kényszerült szegedieket segítő önkormányzati mentőcsomag összeállításáról.

Szabó Bálint a sajtó kérdésére kitért az elrablásával kapcsolatos nyomozásra is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az eljárás kezdetén a szegedi városvezetéssel szoros együttműködésben levő helyi és Csongrád-Csanád megyei rendőrség olyan hibákat vétett és mulasztásokat követett el, amelyek felvethetik a bűnpártolás, esetleg a hivatali visszaélés lehetőségét. A politikus ezért feljelentést tett egyes rendőri vezetők ellen.