Szijjártó Péter megígérte: Szabadkára már jövő nyártól lehet „kényelmesen és gyorsan” vonatozni

Történelmi léptékben mérve is kiváló a politikai együttműködés Magyarország és Szerbia között, ebből pedig mindkét ország jelentősen profitál gazdasági szempontból is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az általa vezetett tárca közleménye szerint szerdán.

A miniszter arról számolt be a Budapesten rendezett magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót követően, hogy 2021 első felében 37 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, ennek értéke az év végére meg fogja haladni a 3 milliárd eurót. A forgalom további növelése érdekében a magyar Eximbank 135 millió eurós hitelkeretet hozott létre a magyar és szerb vállalatok kereskedelmi együttműködésének támogatására – tette hozzá.

Mint mondta, a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira adott válaszként a kormány finanszírozást biztosít magyar cégek külföldi beruházásaihoz, aminek kapcsán a legnagyobb érdeklődés Szerbia iránt mutatkozik. Tájékoztatása szerint a kormány tizenhat magyar vállalat szerbiai beruházását finanszírozza, így 20 milliárd forint támogatás nyomán jelenleg 40 milliárd forintnyi beruházás zajlik a szomszédos országban.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program is, ahol eddig 14 ezer magyar kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást mintegy 60 milliárd forint értékben, ezek nyomán 120 milliárd forint értékben zajlanak beruházások.

Megállapodás született szerdán a két ország közötti összeköttetések javításáról is, ennek keretében a jövő év nyaráig beindítják a dunai gyorshajó-járatot Budapest és Belgrád között. Emellett a miniszter elmondta, hogy már minden előkészítő munkát elvégeztek a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal építésével összefüggésben, jövő év nyarától a vonalon „kényelmesen és gyorsan” lehet majd vonattal utazni.

Azt mi írtuk meg először, hogy végül a forrás meg is jött a Szeged-Szabadka vasútvonal hazai szakaszának felújításához is: a „Kormány 1510/2021. (VII. 29.) Kormányhatározata a Szeged-Rendező–Röszke-országhatár vasútvonal rekonstrukciójának megvalósításáról” néven. A szerbek gyorsabbak voltak, ott már javában zajlanak az egyelőre még csak bontási munkálatok, míg idehaza a szűkös határidő (2022 nyara) ellenére még csak mostanában kezdhették el. Ugyanakkor a szabadkai tram-train tervezési tendere nemrég bukott el, mert nem volt jelentkező.

Végezetül közölte, hogy a két ország közötti bizalmi kapcsolat új szintjét mutatja a megegyezés, miszerint Szerbia és Magyarország beengedi egymás nagykövetségeire a másik fél diplomatáit azokon a helyeken, ahol annak nincs képviselete. Így magyar diplomaták dolgoznak már Szerbia zambiai nagykövetségén, s ezt Kongó fogja követni, a szerbek pedig Magyarország máltai és chilei képviseletére delegálják a diplomatáikat.

 

Nyitókép: Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kormányközi megállapodást ír alá Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án. Mögöttük Ana Brnabic szerb és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: MTI/Máthé Zoltán