Új látványterven nézhetjük, milyen lesz a nagyszínház előtti körforgalom és környéke

Azt még a nagy építkezések júniusi indulásánál mi is bemutattuk az Elephant Studio zseniális látványtervein keresztül, hogyan néz majd ki az Oskola utca, valamint a hídfő, ha megújul. Most, hogy már a Stefánián is dolgoznak, a megujul.szeged.hu-ra felkerült egy újabb látványterv, amelyen a Vörösmarty utca és a Stefánia kereszteződését nézhetjük meg, milyen lesz majd.

Itt észveszejtően sok változásra nem kell számítani, de lesznek azért finomságok. A legszembetűnőbb az az, hogy a kerékpárosokat az út két oldalán vezetik majd itt is, és nem külön szeparáltan a park mentén, mint most. Erre azért van szükség egyébként (mert ha valahol, akkor itt jó volt az úttól távolabb a kerékpárút), hogy a Belvárosi híd hídfőjénél is az út két oldalán közlekedjenek a bringások, mert így jóval könnyebb ott átvinni őket a nagy csomóponton.

A kerékpárral észak felől érkezők egyébként több útvonalon érhetik el az út menetirány szerinti jobbján futó kerékpársávot, amikor a Dóm felé tartanak. Aki a Vörösmarty utcán jön (ez ugye a Kossuth Lajos sugárút belvárosi folytatása), az simán kijön a körforgóból és megy tovább, felhajtva a sávra, aki azonban a Stefánia kerékpárútján érkezik a Radnóti felől, annak vagy lehetősége van a körforgalomba közvetlenül behajtani (úgy mint a Fecske utca és a Szilléri sugárút találkozásánál), vagy a színház előtt, ahol most is van zebra, kell átkelnie és balra felkanyarodnia a sávra. A látványterven itt nem tüntették fel az elsőbbségadási viszonyokat, de bizonyára nem lesz kellemes nap mint nap átkelni itt az autók és trolik között, folyamatosan elengedve azokat.

Olyan változtatások lesznek még, hogy a körforgalomtól a Stefánia 4. épületéig az út közepén most is futó forgalom elől elzárt terület, illetve a park felőli járdát és az utat elválasztó terület nem aszfaltborítású senkiföldje lesz, mint ma, hanem szép zöldság növényekkel. A Hungi előtti kanyarnál pedig van egy füves kis terület, ami teljesen indokolatlanul kopár, itt a terveken már több fa is szerepel.

Fotó: megujul.szeged.hu