2021-ben akarják kiírni a pályázatot, és 2022-ben befejezni szabadkai vasút vajdasági részét

Villámgyorsan tervezik felújítani  a szerbek a Szabadka és a szerb-magyar határ közötti vasútvonalat. A pályázatot csak jövőre írják ki, 2022-végére azonban már el akarnak készülni az egésszel, mondta a város alpolgármestere.

Kern Imre a Pannon RTV-nek adott nyilatkozatot egy a vasútvonalról szóló riport végén. Mint mondta, 2021-ben fogják kiírni a pályázatot a vonal felújítására, 2022 végére pedig el kell, hogy készüljön, hiszen akkorra ez lesz az egyetlen vasúti összeköttetés a két ország között, lévén megkezdődik a Budapest-Belgrád vasút magyar szakaszának gigaberuházása. Az érződött Kernen, hogy szerinte is kevés az idő erre, de azt mondta, hogy „az információk szerint van olyan kivitelezői csoport, aki ezt meg is tudja valósítani”.

Szerbiában a pályaállapotok különösen igénylik a felújítást, ott ugyanis van olyan szakasz, ahol konkrétan az 1912-ben a MÁV által lefektetett sínek vannak még mindig. Itt mindössze 15 kilométer per órás sebesség volt a megengedett, szemben a magyarországi 60-nal.

A vonalat európai szabványoknak megfelelő jelző- és biztonsági berendezésekkel szerelik fel, felújítják a pálya mellett a töltéseket is. A tervek szerint 2022-től 160 kilométerórás sebességgel is hasíthatnak majd itt a vonatok, egyedül a határellenőrzést kell valahogyan megoldani, itt azonban felmerült, hogy ezt a vonaton, útközben végzik majd, esetleg még az állomáson.

A 160-as sebesség azért érdekes egyébként, mert a magyar szakaszon most úgy tűnik, hogy csak 120 lesz a végsebesség, úgy, hogy azt a jövőben lehessen azért felfejleszteni 160-ig.

Helyiekkel készített rövid interjúk is szerepeltek a riportban. Ebben többen elmondták, hiányolják a vasutat, mert az szerintük előnyösebb, mint a buszközlekedés, ráadásul olcsóbb is volt a „sínbusz”.

2020.11.24.-Gyors ütemben jön a pályázat és a szerződés is a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítására

Üresen áll a horgosi vasútállomás. Vonatra senki sem vár. Nem is várhat, ugyanis a településen teljesen megszűnt a vasúti forgalom. Szegedre már a határzár m…