24 oldalas prezentáció szivárgott ki a szegedi egyetem modellváltásáról

Az Átlátszó Oktatás birtokába jutott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) származó prezentáció, ami többek között a Szegedi Tudományegyetem modellváltását mutatja be. Ez volt az a bizonyos dokumentum, amelyben a modellváltás már tényként volt kezelve még a tényleges szavazás előtt, igaz, ebben a verzióban már javítva van. Az anyagban az SZTE kapcsán olyan állítások is vannak, miszerint Szeged az „egyetlen város ahol a városi sajtó támadja az egyetemet”.

Egészen szürreális dolgok is találhatók a prezentációban. A fent említett idézet a várossal való kapcsolatrendszernél merült fel, utalva valószínűleg az önkormányzat által fenntartott szeged.hu hírportálra. Nem áll tőlük távol az egyoldalú propaganda, de az egyetemet sem kell ilyen téren félteni, ha politikai “támadásról” van szó: gondoljunk csak a 2019-es önkormányzati kampányra, amikor az SZTE vezetése nyíltan “beleszállt” a városba, talán precedens nélküli módon kampányolva Nemesi Pál fideszes független jelölt mellett. Az már csak a sors iróniája, hogy valószínűleg ő is tagja lehet annak majd a kuratóriumnak, amelyet az egyetemek modellváltása során hoznának létre.

Az Átlátszó által most megszerzett, huszonnégy diából álló prezentáció dátumozása január 18-a, pont egy nappal az ominózus ITM-prezentáció kiszivárgása után; ebben a korábbi, az egyetem modellváltását tényként kezelő cím nem azonos a mostani prezentáció hatodik oldalán található címmel: „Azon egyetemek, melyek számára 2021-ben lehetővé válik a modellváltás” lett a „2021. első félévben modellváltó egyetemek” helyett.

A dokumentum több mint öt oldalon át foglalkozik a modellváltás előnyeivel, és mindössze egy olyan oldal található az előadásban, amely a hátrányokat, kockázatokat és ellenérveket összegzi. Ez utóbbinál érdekesség, hogy többségében az előző diákon részletezett és sokat ismételt előnyöket írja le átfogalmazva. Például amikor arról szól, hogy „kiszámíthatatlanabb az állami hozzáállás az alapítványi egyetemekhez hosszabb távon mivel lassan minden intézmény ebben a modellben a fog működni”, majd hozzáteszi, hogy „ez nem kockázat, inkább az, ha az SZTE kimarad belőle”. Az is sokat mond, hogy a modellváltás előnyeit a kormányközeli Századvég Alapítvány felméréseivel támasztja alá a dokumentum.

Fotó: ITM

A következő oldalon az egyetem gyengeségeit, illetve erősségeit sorolják fel. Gyengeségként szerepel például az, hogy sok ipari kapcsolat mellett kevés a betelepülő a Science Parkba, így a befektetési vonzerőt növelni szükséges. Itt azért hozzátennénk, hogy a park infrastruktúrája még csak most van tervezés alatt, sok év volt arra, hogy fenntartói forrásokból végre csináljon valami érdemit, pörgesse fel a projektet. Szabó Gábor prorektor ugyanis több tucat betelepülni kívánó kis- és középvállalkozásról beszélt évekkel ezelőtt. Az előző pontban pont az állami megrendeléstől való függést hozza fel hátránynak, egyértelművé téve az okokat.

A prezentáció is olyan, mint amilyen kritikák a modellváltás kapcsán megfogalmazódtak: bár szépen néz ki (illetve…), ígéretekből sincs hiány, elég egyoldalúan hirdeti a dolog nagyszerűségét. Nem látható az idő rövidségével, hogy a megfogalmazott előnyöket, például a belengetett hatalmas fejlesztési és fizetésemelési pénzeket, milyen garanciákkal biztosítanák az új modellnél. Nincs alternatívákról sem szó, miközben a felsorolt előnyök nagy része egy jelenlegi jogi és intézményi struktúra mellett megalkotott új törvénnyel is biztosítható lenne. Nem látható tehát az, hogy miért volt szükség ilyen hirtelen és ilyen gyorsan végbemenő változásra, illetve miért kell a jelenlegi állapotában felvázolt kuratórium, kihalásos (és láthatóan politikai) alapon kinevezett kurátorokkal az egész egyetem felett.

A teljes prezentáció ide kattintva olvasható.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder