A Continental vezetősége szerint nem a sztrájk miatt küldtek el mintegy száz, tapasztalt dolgozót

Mi is foglalkoztunk a makói gyárban történtekkel, mivel komoly létszámcsökkentés kezdődött. Erről a dolgozók és a szakszervezet azt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, többnyire azokat rúgják ki, akik részt vettek a februári sztrájkon, míg a vezetőség a globális gazdasági helyzettel magyarázza a dolgokat.

Az egész ott kezdődött, hogy a vállalat vezetősége tavaly egyoldalúan, a rabszolgatörvényt kihasználva akarta felbontani az akkori kollektív szerződést. Ez ellen azonban a helyi szakszervezet, a Makói Gumiipari Szakszervezet (MGSZ) és egyes dolgozók is tiltakoztak, később sztrájkkal érték azt el, hogy egy új kollektív szerződést kössenek. Ezt azonban több botrány is kísérte.

Változott a cég vezetése, az új ügyvezető érkezése után a létszámcsökkentés is elkezdődött a lap szerint, azaz folyamatosan bocsátanak el régi, akár több évtizede a gyárban dolgozó kollégákat, akik a februári sztrájkokban részt vettek, hogy ezzel törjék meg a sztrájkhajlandóságot és az egységet, ami az új kollektív szerződés átnyomásához jöhet jól. Azóta – a szakszervezet becslése szerint – mintegy száz embertől vált meg a gyár.

Ezen túlmenően ”viselkedési kódexet” vezettek be. A Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) korábbi közleménye szerint az új ”viselkedési kódex” alapján a munkavégzés közben a dolgozókkal csak írásbeli engedéllyel válthat szót „másik üzemegységből” érkező személy. A történtekre reagálva a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is közleményt jelentetett meg, amelyben „durva cenzúrának” nevezték a Continental tettét, egyúttal felszólítják a kormányt, rendeljen el azonnali hatósági vizsgálatot a makói cégnél.

Eközben a Continental-nál épp egy új kollektív szerződésről folynak tárgyalások. A Mérce kérdésére Radics Gábor, a GSZSZ elnöke elmondta, a munkáltató alapjaiban szeretné átalakítani a szerződést: „mindent elvenne, ami plusz és csak azt tartaná meg, amit a munka törvénykönyve előír”. Sőt, a cégnél az új szerződéssel a törvényben előírt 100 százalékos állásidőre járó alapbért akarják 75 százalékra csökkenteni – állította Radics.

A létszámleépítés kapcsán az egyik ott dolgozót szólaltatta meg a Magyar Narancs, aki névtelenül nyilatkozott, mert azt hallotta, hogy a környékbeli üzemeknél számon vannak tartva a „sztrájkra hajlamos” dolgozók, így nem kapna munkát. „Ha tényleg azért küldenek el valakit, mert sztrájkolt, az jogszerűtlen, de az elbocsátásoknál nem erre hivatkoznak” – mondta az egyik munkavállaló. Mint elmondta, évtizedeket volt a cégnél, jó munkaerőnek számított, mások – például ukránok – betanítását is rábízták, azonban részt vett a februári sztrájkban, elbocsátásánál pedig a gazdasági helyzetre hivatkozott a cég.

A makói Continental a leépítések okáról és az elbocsátás indokairól azt írta a Magyar Narancsnak; sikerük záloga, hogy megtartsák a legjobb munkásokat, de a globális helyzet miatt tartós kapacitásfelesleg állt elő. Ehhez „a létszámot is hozzá kell igazítanunk, aminek következtében sajnos a bérelt, illetve a saját állományú létszámot is csökkentenünk kell”. Arra az értesülésre, miszerint az elbocsátásokkal párhuzamosan új embereket is vesznek fel – tehát a tartós kapacitásfeleslegről szóló indok nem állná meg a helyét –, az volt a cég válasza, hogy fizikai munkakörbe nem keresnek munkavállalót.

A Magyar Narancs információi szerint továbbá a ”viselkedési kódex” bevezetésénél, bár munkavédelmi okokra hivatkoztak, egyetlen baleset sem volt még beszélgetés miatt; aki más részlegről jön a dolgozókhoz, az leginkább szakszervezeti vezető.