Augusztus elsejével alapítványi egyetem lett az SZTE

Augusztus elsejével hivatalosan is megtörtént a modellváltás, a Szegedi Tudományegyetem alapítványi formára tért át.

A 2021. évi XXIII. törvény szerint a Szegedi Tudományegyetem általános jogutódlással átalakult. A korábban központi költségvetési szerv jogállású Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartásába került, és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában egyéb közhasznú szervezetként működik tovább.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 117/C. § (3) bekezdése alapján általános és kizárólagos jogutódlás történt, az átalakulás a Szegedi Tudományegyetem szerződéses kapcsolatait nem érinti, az Egyetem szerződésen alapuló jogai és kötelezettségei változatlanok maradnak.

A jogállásváltozás következtében a Szegedi Tudományegyetem egyes azonosító adatai, adószáma, statisztikai számjele 2021. augusztus 1-jével megváltoztak. A Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től érvényes adóazonosító száma: 19308650-2-06 A jogállásváltozás az Egyetem pénzforgalmi számlái tekintetében nem okoz változást, az Egyetem számlavezető pénzintézete 2021. augusztus 1. után is a Magyar Államkincstár, a számlaszámok változatlanok maradnak.

Arról számtalanszor beszámoltunk, hogy ez a folyamat nem zajlott zökkenőmentesen, erről szóló cikkeink itt találhatóak. Legutóbb épp azt írtuk, hogy még mindig nem volt hivatalosan bejegyezve a Szegedi Tudományegyetem fenntartói alapítványa, mivel a Magyar Közlönyben egy másik, de ugyanolyan nevű, már régóta létező alapítványt jelöltek meg, aminek a felszámolása még folyamatban volt. Ahhoz, hogy ez a konfliktus feloldódjon, vagy módosítják a törvényt, és az SZTE átalakításáról újra szavaz az Országgyűlés, vagy a régit végelszámolás alá kell vonni, ez utóbbi mellett döntöttek.

Csakhogy az ITM közleményében azt írta, az Országgyűlés áprilisban döntött arról, hogy újabb felsőoktatási intézmények fenntartói jogait adják át közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak, a mai nappal pedig az utolsó alapítvány bejegyzése is megtörtént, mindegyikük megkezdheti tehát működését. Kuratóriumaik és az egyetemi szenátusok közösen dolgoznak azon, hogy a modellváltás kínálta lehetőségeket gyakorlati eredményekre váltsák. Ez arra utalhat, hogy a Szegedi Tudományegyetem kapcsán végül a folyamatot lezárták, a konfliktus feloldódott, az alapítvány bejegyeztetett.

Voltak más ügyek is, amikor Szajbély Mihály előzőleg a botrányos januári szenátusi ülésen elkövetett szabálytalanságok miatt emelt szót, és négy pontban foglalta össze a kifogásait:

  • Nem arról az előterjesztésről szavaztak, ami eredetileg ki lett küldve.
  • Nem adták meg neki a szót a szavazás előtt.
  • Olyan zavarosan vezette fel Rovó László a szavazást, hogy a szenátorok nem is tudták pontosan miről döntenek.
  • A rektor nyomásgyakorlással és megfélemlítéssel válaszolt a dékánok aggályaira.

A minisztérium végül vizsgálatot indított az ügyben, azonban semmilyen szabálytalanságot nem találtak ,így végül a szavazást sem kellett megismételni. Volt, hogy elég furcsa prezentációkkal akarták eladni a modellváltás előnyeit a hátrányai említése nélkül, de olyan is, amikor az egyetem vezetői garanciákat kértek a függetlenségük megtartására, amit természetesen a parlament végül nem épített bele a megszavazott törvénytervezetbe. Eleinte felröppentek hírek a kuratórium leendő tagjairól, akik között szerepelt volna Nemesi Pál, Rovó László jelenlegi rektor, de Novák Katalin is. végül ők nem kerültek be, helyettük lett

  • Szabó Gábor akadémikus, az egyetem korábbi rektora, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője,
  • Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselője,
  • Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár,
  • Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója,
  • Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és tulajdonosa.

Ők azok tehát, akik az ötfős testület tagjaiként kezelik az egyetem pénzügyeit, a közérdekű vagyonkezelő alapítványok birtokába ezermilliárdos értékben került közvagyon, részvények, ingatlanok, kastélyok, klinikák, különböző intézmények, a magyar felsőoktatás nagy százaléka. Választott politikusoknak semmilyen hatása nem lehet a jövőben ezekre.