Már tervezik a Szeged – Pécs gyorsforgalmi út Duna-hídját

Sikeres eredményhirdetéssel zárult a mohácsi Duna-híd tervezésére kiírt tervpályázat, így újabb állomásához ért a beruházás, mely gyorsforgalmi úttal kötné majd össze Pécset, Szegedet és Debrecent.

A pályázatot a Speciálterv Építőmérnöki Kft. nyerte, a tervezési munkát 972 millió forintból kell majd elvégezniük. A tervek szerint egy 572 méter hosszú, úgynevezett hálós függesztőrúd elrendezésű vonórudas ívhíd épül majd, mely a mohácsi kompot váltja ki, és egyben ez lesz Baranya megye első Duna-hídja is.

Nemcsak a leendő gyorsforgalmi út miatt fontos azonban a híd, a mohácsiak életét is megkönnyíti majd, hiszen ezentúl nem kell majd a kompra várniuk, amit az időjárás is befolyásol. A híd egyébként csak 2×1 sávos lesz, bár figyelembe veszik, hogy bármikor bővíthető legyen 2×2 sávosra. A jelenlegi úthálózatba Nagybaracskánál fog becsatlakozni, az újonnan kiépülő szakasz hidastul 20 kilométer lesz. Érdekesség, hogy az alább látható térkép alapján többször megyét fog váltani az út, amíg elér Mohácsról Nagybaracskára: elindul Baranyában, aztán Sárhát előtt pár méter erejéig áttér Bács-Kiskun megyébe, visszatér Baranyába, majd Sárhát felett újból Bács-Kiskunban vezet az út, és eztán még egyszer visszatér Baranyába, mielőtt végleg Bács-Kiskunban haladna tovább Szeged felé.

A tervezett híd és környéke, zölddel az 57-es főút 2×2 sávosra bővítése, kékkel az út burkolati megerősítése, pirossal pedig egy új, 2×1 sávos út megépítése látható. Fotó: NIF Zrt.

 

„A cél, hogy a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld központját, azaz Pécset és Szegedet gyorsforgalmi kösse össze. Pécstől az M60-M6 már készen van, ezt követi kelet felé haladva a híd, majd innen kell közúti kapcsolatot létrehozni Szeged felé” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Azt is hozzátette, emellett terveznek egy hidat, ami az M6-os autópályát kötné össze az 51-es főúttal, bár ennek már kevesebb köze van a szegediekhez. (via)

 

Nyitókép: a mohácsi Duna-híd egyik látványterve 2016-ból. Fotó: Pont-TERV Zrt.