Tóth Péter a Belvedere előtt tiltakozott az EU-s források elvonása ellen

Tóth Péter, a Csongrád-Csanád megyei Jobbik elnöke tartott ma sajtótájékoztatót a Belvedere előtt.  Tóth az általunk is megírt, a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusra a két megyei jogú városunk számára durván lecsökkentett pénzekről beszélt, illetve arról, hogy a megyei önkormányzat ezzel kormányzati küldetést hajt végre.

A Belvedere előtt beszélt újságíróknak Tóth Péter, a Csongrád-Csanád megyei Jobbik elnöke. Ott székel ugyanis a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat, gyakran látni az elektromos Nissan Leafeket a környéken, amiket nemrég kaptak. „Ne a fideszes vezetésű megyei önkormányzat döntse el, hogy az új hétéves költségvetési ciklus idején mennyi uniós pénz jusson Szegednek” – jelentette ki a politikus arra reagálva, hogy tegnap elfogadott egy olyan tervezetet, mely szerint Szeged a korábbi teljes keretösszeg 46,4 %-a helyett immáron csak a 9,9 %-át kapná, vagy másképp a mintegy 85,8 milliárd forintos összegből mindössze 8,5 milliárd forintot kapna a korábbi 35 milliárd helyett.

Tóth Péter szerint a hatáskörüket már elvesztő megyei önkormányzatok azzal, hogy egy ilyen ésszerűtlen javaslatot elfogadtak, kormányzati küldetést hajtanak végre; cél az ellenzéki városok hátrányos helyzetbe hozása. Elmondta azt is, amit egyébként Nagy Sándor is elmondott nekünk, hogy a megyei önkormányzatok nem is dönthetnének ilyesmiről, mivel a megyei jogú városokkal lennének elvileg egy szinten. Pont ezért van az is, hogy Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzatnak Hódmezővásárhely és Szeged nem is tagjai, lévén megyei jogú városok. Viszont megemlítette, hogy a kormány egy szinttel magasabbra emelte a „súlytalan” megyei intézményeket, mivel fideszes többségűek.

Emlékeztetett, az előző ciklusban még központi döntés született a pénzek leosztásáról, és akkor Szeged a súlyának megfelelő támogatást, 35 milliárd forint körüli összeget kapott, szerinte most is járt volna 34 milliárd forint Szegednek lakosságarányosan. Mint azt mi is megírtuk, a döntés szerint egy szegedi lakosra mindössze 53 ezer forint jut, ez az összeg a fideszes vezetésű Mórahalmon 794 ezer forint. A legjobban Lázár János választókörzete, Makó járt, ide a teljes támogatás 11,7 százaléka jutna, miközben a megye lakosságának mindössze a 6,8 százalékát teszi ki, míg Szeged esetében ez közel 40 százalék.

Tóth Péter szerint ez elfogadhatatlan, változtatni kell ezen az elosztási rendszeren. „Erről az adott települések vezetésének mindenképpen írásban is tájékozatni kell Brüsszelt és tiltakozni kell ellene. Ellenzéki győzelem esetén pedig azonnal fel kell számolni a politikai pallos szerepét játszó, egyébként teljesen jelentéktelen megyei önkormányzatokat” – zárta.

 

Facebook-kép: Iványi Aurél / Szeged.hu